Hoppa till huvudinnehåll

Frivilligt arbete lönar sig

Marina Sippus
Marina Sippus Bild: Yle / Anki Westergård marina sippus

Marina Sippus blir lycklig av att hjälpa andra, även om uppdragen kan vara sorgliga. Hon är gruppledare för första hjälp-gruppen vid Röda Korsets svenska enhet i Vasa, där man fortfarande letar efter en försvunnen person.

Då polisen, sjöbevakningen och övriga myndigheter inte lyckas med sina uppdrag, ringer de räddningstjänsten. Marina som tillhör Röda Korset får därmed vetskap om detta, och de får direktiv av - i detta fall då det gäller en försvunnen person – spaningsledaren.

- Då vi letar så utgår vi från att vi kommer att hitta personen levande. Hoppet finns med hela tiden, säger hon och tillägger att det dessutom känns att man gör något värdefullt då man är ute och letar.

I Vasa har alltså en äldre man varit försvunnen i någon vecka nu, och frivilliga har outtröttligt letat efter honom i nejden. Men Marina medger att läget inte ser särskilt ljust ut längre.

- Då det gått så här lång tid så ändras känslan. Man anar det värsta, men målet är ändå inställt på att hitta personen så att de anhöriga inte behöver leva i ovisshet, säger hon.

Efterspaningar sällsynta

De frivilligas verksamhet är att lindra mänsklig nöd och att trygga hjälp. Till exempel var Marina med och hjälpte till efter skolskjutningarna i Kauhajoki. Men för det mesta så går hennes frivilligarbete ut på att finnas till vid olika evenemang som exempelvis ungdomsdanser, idrottshändelser, etc. Att det är efterspaningar på en försvunnen person som står på agendan, är sällsynt.

- Utan frivilliga skulle myndigheterna ha det mycket svårare med vissa typer av uppdrag, eftersom de har begränsade resurser. Ju fler vi är som är med och letar, desto större är chansen att vi hittar en försvunnen person, säger Marina.

Dessutom kan man hitta en person snabbare också, ju fler man är. Det kan i många fall rädda liv.

Frivilliga behövs!

Marina efterlyser fler frivilliga. Hon tycker inte att finländarna är särskilt bra på att engagera sig i frivillig verksamhet där man hjälper andra.

- Jag tror nog att folk vill hjälpa, men att man tycker att man har så mycket med jobb och sina egna fritidsintressen. Då faller lätt en sån här sak bort, säger hon.

Men att syssla med frivillig verksamhet är ändå något som lönar sig, menar Marina.

- Man får tillfredsställelse av att kunna hjälpa människor. Och det här är ett mycket konkret sätt att hjälpa på, säger hon.