Hoppa till huvudinnehåll

Jorge Bergoglio ny påve

Jorge Mario Bergoglio från Argentina har valts till nytt överhuvud för den katolska kyrkan. Bergoglio är den första påven som kommer från Latinamerika och den första utanför Europa på över tusen år. Han kommer att använda påvenamnet Franciskus I.

Påven Franciskus I gav sin första välsignelse åt de 70 000 åskådarna på Peterplatsen i Rom efter att hans namn hade förkunnats. Han vädjade till "alla goda män och kvinnor" att be för honom och hjälpa honom att leda den katolska kyrkan.

Bergoglio är 76 år gammal och han sägs ha fått näst mest röster i det senaste valet år 2005, då Joseph Ratzinger valdes. Han beskrivs som moderat och är känd för sin talang att förhandla. Han sägs också vara beredd att utmana mäktiga intressen.

Bergoglio härstammar från en medelklassfamilj och blev präst vid 32 års ålder. Han beskrivs som en "balanserande kraft" med munklika vanor.

En biografi om Bergoglio beskriver honom som medieskygg. Bergoglios livsstil har hittills varit allvarsam och anspråkslös. Han reser gärna på tunnelbanan och åker buss.

Den nya påven sägs vara oroad över sociala missförhållanden och orättvisor i sitt hemland och på andra håll i Latinamerika. Enligt biografin anser Bergoglio att kyrkan ska ha en aktiv missionär roll, träffa folket och främja tron snarare än att reglera den.

Bergoglio är den första jesuiten som blir påve. De få gånger han har uppträtt offentligt har han skarpt kritiserat politiker och det Argentiska samhället, och har haft ett svårt förhållande till presidenten Christina Fernandez.

Han efterträder Benedictus XVI som nyligen avgick på grund av dålig hälsa och hög ålder.

Påvevalet inleddes på tisdag

De 115 kardinalerna låste dörrarna till Sixtiska kapellet i tisdags för att välja ny påve. Det fanns ingen klar förhandsfavorit till påveposten.

Samtidigt samlades folkmassan utanför kapellet i väntan på att det skulle komma vit rök från kapellets skorsten. Vit rök betyder att en ny påve blivit vald, svart rök betyder att kardinalerna inte lyckats samla sig bakom en gemensam kandidat.

Den nya påven blir den 266:e påven, enligt officiella uppgifter från Vatikanen. Han ska leda världens kring 1,2 miljarder katoliker.

Läs också: "Ett utmärkt val"

Svenska Yles Peter Lüttge har bevittnat konklaven, alla valvakors moder, på ort och ställe. Du kan även följa honom i realtid på hans liveblogg:

Info: Här fanns tidigare en liveblogg. Den är numera borttagen.