Hoppa till huvudinnehåll

Ny metod ska ge billiga blöjor av returkartong

Delipaps blöjmaskin i Ekenäs, Raseborg.
Delipaps blöjmaskin i Ekenäs, Raseborg. Bild: Yle / Maja Ottelin blöjmaskin

Biologiskt nedbrytbart fibertyg kan numera produceras av returkartong på ett kostnadseffektivt sätt, meddelar statens tekniska forskningsanstalt VTT.

Produktionen av denna typ av fibertyg blir ungefär 20 procent billigare än den traditionella metoden att använda träfiber som råvara.

Bland annat skogsindustrin förväntas kunna dra nytta av de nya metoderna. Returpapper och -kartong kan utgöra råvaran vid tillverkning av fibertyg som används vid tillverkning av bland annat blöjor, hygienartiklar och städtillbehör

Fibertyg är typiska konsumtionsvaror som efter användning hamnar på soptippen tillsammans med annat avfall. Enbart i huvudstadsregionen uppstår det årligen uppskattningsvis 10 000 ton med avfall som består av blöjor och hygienartiklar som vanligtvis är tillverkade av polyester som inte sönderfaller i naturen. Hittills har de biologiskt nedbrytbara fibertygerna varit dyra att tillverka eftersom råmaterialet varit trä.

År 2011 producerades ungefär 1,9 miljoner ton fibertyg. Marknaden för fibertyg väntas växa kraftigt under de närmaste åren.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes