Hoppa till huvudinnehåll

Den nya påven ingen garant för modernisering inom kyrkan

Bild: EPA/ Maurizio Brambatti kyrjan

Den katolska kyrkan har fått ett nytt överhuvud. Den 76-åriga argentinaren Jorge Mario Bergoglio överraskade världen, även om många förutsett att den nya representanten på Petri stol kan väljas från den världsdel där det finns mest katoliker.

Som ärkebiskop av Buenos Aires åkte Bergoglio kollektivt, bodde i en enkel lägenhet i stället för i biskopshuset och jobbade för de fattiga och utsatta i samhället, skriver den katolska tidskriften Signum. Bergoglio kommer från en flerbarnsfamilj; hans far invandrade från Italien och var järnvägsarbetade i Argentina - därför kunde han hälsa på alla som församlats utanför Peterskyrkan på flytande italienska.

Bergoglio inträdde i Jesuitorden som 21-åring och prästvigdes 1969. År 1973 utsågs han till provinsial chef för jesuiterna i Argentina. Han var också lektor i teologi och år 1992 utsågs han till hjälpbiskop i Buenos Aires. År 1998 utnämndes han till ärkebiskop, och 2011 gjorde påven Johannes Paulus II honom till kardinal.

Bergoglio är känd för sin enkla personliga livsstil och för sitt engagemang för socialt utsatta grupper, även om han samtidigt är kritisk mot den latinamerikanska befrielseteologin. Namnet Franciscus syftar på en av de första jesuiterna, spanjoren Francisco Xavier (1506–1552) som är missionens skyddshelgon inom den katolska kyrkan.

"Uppgiften blir omänskligt svår"
Svenska Dagbladets Opinion skriver att den nya påvens uppgift blir omänskligt svår i en kyrka som besudlats av pefodilskandalerna, korruptionen och Vatileaksskandalen. Enligt tidningen är det därför viktigt att påven samlar kunniga rådgivare kring sig och är bra på att samarbeta.

SvD poängterar att påven dock i första hand är en andlig ledare som kommer att försvara katolska uppfattningar även i fortsättningen. Med orden "en påve som bejakar abort och eutanasi och som varken tror på Jesu uppståndelse eller jungfrufödelsen finns inte på skärmen" avfärdar skribenten Ulf Jonsson de mest entusiastiska förhoppningar om att påven skulle modernisera kyrkan. Jonsson är jesuitpater, professor i religionsfilosofi och chefredaktör för den katolska tidskriften Signum.

Uppfattningen stöds av att Franciskus visserligen är från Nya världen, men han är framför allt en åldersstigen konservativ jesuit.

"Det är ju gamla människor som styr i Vatikanen"
Den svenska professorn i religionsvetenskap Christer Hedin säger i Fokus att den katolska kyrkans dilemma långt handlar om hur mycket ledningen i Vatikanen klarar av att modernisera kyrkan utan att de upplever att de förlorar sin själ.

Han påpekar att det ju är gamla människor som sitter och bestämmer, och många tror att de representerar något slags tidlöshet i och med att de håller fast vid gamla uppfattningar om moral och etik.

Läs också:
Peter Lüttge är på plats i Rom och rapporterar om stämningarna dagen efter
Jorge Bergoglio ny påve
"Ett utmärkt val"