Hoppa till huvudinnehåll

Dikter föder mosaikkonst

Minna Floman
Minna Floman Bild: YLE/Marit Lindqvist minna floman

I sina tidigare verk har mosaikkonstnären Minna Floman bl.a. skapat mosaiker med utgångspunkt i forntida finsk smyckesornamentik och i musiken och symboliken kring Jungfru Maria. Nu är Floman aktuell med en utställning där den uttalade inspirationskällan varit den finlandssvenska författaren Solveig von Schoultz lyrik.

Floman har fascinerats av von Schoultz säregna och djupa tankar som lockar till reflektion på många plan. På utställningen lever tankarna i variationerna i mosaikverkens ytor, färger och former. Dikterna – och mosaikerna – med naturfenomen, årstider, känslor och observationer kring olika livsskeden erbjuder ett tillfälle att se på livets olika sidor med nya ögon.

Marit Lindqvist har träffat Minna Floman för ett samtal om hur von Schoultz lyrik kommer till uttryck i hennes mosaikkonst, och i inslaget hör vi också Solveig von Schoultz läsa några egna dikter och musiken i inslaget är skriven av von Schoultz man, Erik Bergman:

De Solveig von Schoultz-inspirerade mosaikerna kan man se på Galleri Dix i Helsingfors t.o.m. 28 mars.

Minna Floman har ställt ut sin mosaikkonst på fem utställningar i Finland och i England. Hon har studerat för mosaikkonstnärerna Emma Biggs, Sonia King och Virginie Loÿ. Hon har också gått en Master in Mosaic–kurs på Orsoni i Venedig och en mosaikikonkurs under ledning av ikonkonstnären Juri Jarin.

Mer information om Minna Floman hittar man på konstnärens egen webbplats.

 • Betydligt färre brott i Borgå

  Antalet brott har minskat drastiskt i Borgå.

  Antalet brott har minskat drastiskt i Borgå under årets första månader, jämfört med samma tidpunkt i fjol. Det här visar färsk statistik från polisen.

 • Bastu brann i Karis

  Bastun på 15 kvadratmeter förstördes totalt.

  En bastu förstördes i en brand i Karis i Raseborg natten till onsdagen (26.7).

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • Faces i väntans tider i Fiskars

  Bloodless Diamonds från Sierra Leone till Faces.

  Etnofestivalen 4-6.8 väntar kulturdelegater och artister från Sierra Leone. Med kampanjen Bloodless Diamonds vill de presentera en ny bild av sitt land.

 • Paint-fansens respons överraskade Microsoft

  Starka responsen kom som en total överraskning för bolaget.

  Flera nostalgiker fick sig en chock på måndagen när det kom fram att Microsoft ska avskaffa det klassiska bildbehandlingsprogrammet Paint i samband med en uppdatering av operativsystemet Windows 10.

 • Prillan plingar på: Brännskär

  Kan prillan avliva en fisk?

  Pernilla "Prillan" Karlsson har varit på sommarturné runt om i Svenskfinland! I det andra avsnittet besöker hon Brännskär

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

 • Hotellen i Västnyland fullbokade under konserthelgen

  Julifestivalen är sommarens evenemangshöjdare i Ekenäs.

  På veckoslutet (29.7) äger regionens största festivalhändelse rum då bland annat gruppen Toto uppträder i Ekenäs. För den som kommer längre ifrån kan det vara svårt att hitta boende eftersom ortens hotell är fullbokade.

 • Humans of Rockoff

  Vilka berättelser gömmer sig bakom festivalfolket på Åland?

  Fanny är ensam sjukvårdare på en ö med 475 invånare. Sebastian har vuxit upp i skuggan av sin tvillingbror. Här är berättelserna som går under huden på Ålands festivalfolk.

 • Fred Negendanck - en estet in i det sista

  Bildkonsten var viktig livet igenom.

  Skådespelaren, koreografen, dansaren och bildkonstnären Fred Negendanck är död. Han avled i går på sjukhus, efter en längre tids svår sjukdom. Skådespelaren Riko Eklundh stod Negendanck närmast de sista åren.

 • Fred Negendanck är död

  Negendanck dog i sin hemstad Helsingfors.

  Skådespelaren och balettdansören Fred Negendanck är död.

 • Mio Lindman: Finsk missunnsamhet gör oss slutna

  Varför är det så viktigt att ingen kommer lätt undan?

  Varför är undertonen så ilsken när man pratar om exempelvis basinkomst eller arbetslösas förmåner i Finland? Varför ses det som viktigast att "ingen ska komma för lätt undan"? Filosofen Mio Lindman funderar på jargongen i samhällsdebatten.