Hoppa till huvudinnehåll

Naturenlig odling skapar inga onödiga överskottsberg

När våren vräker sig över en har också intresset för biodynamisk odling ökat explosionsartat, menar man på Obs 1990. Naturenlig odling är att tänka på jorden och odla mångsidigt.

Våren vräker sig som bäst ner över oss, och odlaren i vår själ gör sig påmind. Intresset för biodynamisk odling har ökat explosionsartat, menar man på Obs. Staten stöder för första gången övergången till ekologisk odling. Det här har fått jordbrukarna att reagera.

Ingmar Engberg på Helsingfors lantbruksdistrikt talar om att ansökningarna har tagit dem på sängen. Tidens anda är att övergå till mera naturenlig odling.

Kommer det att löna sig att gå över till naturenlig odling?

Far och son Hans Holopainen i Kyrkslätt odlar naturenligt sedan de återfick gården efter Porkalaparentesen 1956. De använder aldrig konstgödsel. Far Hans Holopainen skulle gärna röka miljövänlig tobak också.

Efterfrågan på naturenliga produkter har blivit mycket större. I naturenlig odling odlar man inte effektivt, men jorden mår mycket bättre av det. Konstgjorda saker i terrängen kan inte vara bra, säger Holopainen.

Dessutom kostar överskottet som effektiverade lantbruk ger. Med naturenliga metoder och växelbruk odlar man olika produkter och provar på nya grödor.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.