Hoppa till huvudinnehåll

Naturenlig odling skapar inga onödiga överskottsberg

När våren vräker sig över en har också intresset för biodynamisk odling ökat explosionsartat, menar man på Obs 1990. Naturenlig odling är att tänka på jorden och odla mångsidigt.

Våren vräker sig som bäst ner över oss, och odlaren i vår själ gör sig påmind. Intresset för biodynamisk odling har ökat explosionsartat, menar man på Obs. Staten stöder för första gången övergången till ekologisk odling. Det här har fått jordbrukarna att reagera.

Ingmar Engberg på Helsingfors lantbruksdistrikt talar om att ansökningarna har tagit dem på sängen. Tidens anda är att övergå till mera naturenlig odling.

Kommer det att löna sig att gå över till naturenlig odling?

Far och son Hans Holopainen i Kyrkslätt odlar naturenligt sedan de återfick gården efter Porkalaparentesen 1956. De använder aldrig konstgödsel. Far Hans Holopainen skulle gärna röka miljövänlig tobak också.

Efterfrågan på naturenliga produkter har blivit mycket större. I naturenlig odling odlar man inte effektivt, men jorden mår mycket bättre av det. Konstgjorda saker i terrängen kan inte vara bra, säger Holopainen.

Dessutom kostar överskottet som effektiverade lantbruk ger. Med naturenliga metoder och växelbruk odlar man olika produkter och provar på nya grödor.

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet