Hoppa till huvudinnehåll

Äldreboendet i Raseborg för omodernt

Mjölbolsta.
Rummen i Mjölbolsta är för trånga. Mjölbolsta. Bild: Yle/Marica Hildén mjölbolsta sjukhus


Vårdhemmen och vårdplatserna för de äldre i Raseborg borde bli modernare. Det anser Regionförvaltningsverket i Södra Finland i ett svar på ett klagomål från en raseborgare.

Det är Karisbon Bo Holmberg som har lämnat in ett klagomål om äldreomsorgen och de trånga och oändamålsenliga utrymmena till Regionförvaltningsverket. Svaret behandlades i går (14.3) på grundtrygghetsnämndens möte.

Enligt Regionförvaltningsverket borde Raseborg försöka avstå från vårdrum som flera personer delar på. Det här borde ske senast år 2015. I stället bör staden erbjuda tillräckligt rymliga enkelrum med egen dusch och wc.

"Inget utrymme för något privat"

Gunilla Lind
Gunilla Lind Bild: Yle/Minna Almark gunilla lind
Gunilla Linds 90-åriga pappa bodde en period först på bäddavdelningen och sedan på långvårdsavdelningen på Mjölbolsta sjukhus. Hon räknar upp flera olika saker som gjorde att pappan inte trivdes på sjukhuset.

- Det var trångt och pappa delade rum med tre andra, vilket leder till att det privata livet inskränks. Luften är också dålig och toaletterna är väldigt trånga, beskriver hon.

Enligt henne blev hennes pappa irriterad och var på dåligt humör under sin vistelse på Mjölbolsta.

- Personalen gjorde så gott de kunde. Det är de som får ta emot irritationen från både patienter och anhöriga, säger Gunilla Lind.

I dag bor Gunilla Linds pappa på servicehemmet i Tenala i ett eget rum och nära sina anhöriga.

De äldres situation är dålig

Stig Nyberg
Stig Nyberg Bild: Yle/Minna Almark ordförande för raseborgs äldreråd
Stig Nyberg är ordförande för äldrerådet i Raseborg. Han besökte Mjölbolsta tillsammans med rådet för drygt ett år sedan för att inspektera utrymmena. Besöket resulterade i en skrivelse till grundtrygghetsnämnden, där flera olägenheter påpekades.

- Det enda som vi muntligen har fått bekräftat är att avskedsrummet inte längre är inhyst i ett badrum, berättar han. I övrigt torde ingenting ha förändrats.

Stadens plan är att flytta bäddavdelningen från Mjölbolsta till det planerade nybygget intill Västra Nylands Sjukhus i Ekenäs. Men när den tillbyggnaden står färdig är inte helt klart och frågan vad man ska göra med boendet för de äldre fram tills dess är inte lätt att besvara. För tillfället står ett femtontal äldre i kö till någon form av vårdboende.

- Staden borde få till stånd den nya bäddavdelningen, men det lär väl dröja, säger Stig Nyberg. Alternativet är att staden skulle hyra av privata aktörer, men det kostar ju också.

Nyberg befarar att lösningen låter vänta på sig.

- Någonting måste ju göras, men jag tror vi skriver 2020 före vi har något slags rimliga fasoner på det här.

Läs också