Hoppa till huvudinnehåll

Familjeliv på glid

Familjen Molander lämnar ett hektiskt liv i Stockholm och flyttar till orten där pappan Olof växte upp. De hoppas att flytten innebär en nystart, både för äktenskapet och för familjen. Men allt blir inte riktigt som de tänkt sig.

Olof går från att vara turnerande konsertpianist till att bli chef för den lokala kulturskolan och dirigent för ortens amatörsymfoniorkester. Hans fru Fanny, som arbetade som kardiolog, har gått in i väggen och får ett nytt jobb som allmänläkare. Det musikaliska underbarnet Linus drömmer om att bli dirigent, medan dottern Alva drömmer om att frigöra sig från mamma och pappa. Lägg därtill att Olof egna föräldrar börjar bli alltmer till åren och kräver alltmer av hans uppmärksamhet.

Olof och Fanny älskar varandra, men räcker det när så många andra krafter drar dem isär? Spänningarna stiger inom familjen och nya möten sätter deras kärleksrelation på hårda prov. Vad gör man när kärleken kolliderar med passionen och kan kärlek verkligen övervinna allt?

Huvudregissör Ulf Kvensler har tidigare arbetat med exempelvis Solsidan och i Molanders har han tagit med många saker som han själv upplevt eller hört berättas.

Molanders (7)
Yle Fem onsdagar kl. 21.00, seriestart 17.12.2014
12 avsnitt
30 dagar på Arenan

Repris från 2013.
Molanders blev en mycket efterfrågad serie när den sändes första gången 2013. Sveriges television har dock meddelat att det inte finns planer på att göra flera säsonger kring familjen. Läs mer om beslutet på SVT:s webbsidor.

Karaktärerna i serien är:

Olof Molander (Eric Ericson)
Olof är 40, jobbar som chef för Kulturskolan i Alingsås, men är egentligen utbildad konsertpianist. Han är en pliktmänniska som slits mellan olika lojaliteter: sin fru, sina barn, sina åldrande föräldrar, sitt jobb, och sin roll som dirigent för Alingsås Musiksällskap. Musik är hans största passion.

Fanny Molander (Livia Millhagen)
Fanny är 41 och f d kardiolog på Södersjukhuset i Stockholm. Nu utbildar hon sig till allmänläkare och praktiserar på en vårdcentral i Alingsås. Fanny är en idrottsintresserad tävlingsmänniska med höga krav på sig själv. Hon har nyligen gått in i väggen ordentligt, och försöker nu finna sig till rätta i en ny tillvaro.

Linus Molander (Erik Lennblad)
Linus är 18, går naturvetenskapliga programmet på gymnasiet, och drömmer om att bli dirigent. Hans stora intresse för klassisk musik och lite lillgamla, sarkastiska humor gör att han uppfattas som en nörd. Han har inte särskilt lätt för att hitta vänner.

Alva Molander (Alva Cavallin Telkkonen)
Alva, 13, är sin mammas dotter: hon är söt, sportintresserad och viljestark. En aktiv tjej som tränar basket och spelar fiol. Alva håller på att frigöra sig från sin mamma och de hamnar allt som oftast i konflikt.

Birgit Molander (Eva-Britt Strandberg)
Birgit är 70 och Olofs mamma. Olof är enda barnet och Birgit har alltid haft svårt att släppa taget. Hennes omsorg om sin son kan ibland likna härsklystnad. Birgit har vuxit upp under knappa förhållanden. Hon har en spänd relation till sin svärdotter Fanny.

Arne Molander (Lars-Erik Berenett)
Arne är 74 och Olofs pappa. Arne är framförallt intresserad av fiske och börssidorna på text-tv. Det är Birgit som planerar och bestämmer över deras sociala liv, men Arne har lättare att sätta sig in i hur andra tänker och känner. Han skäms ibland över Birgits rättframma stil.

LG Beern
Lars-Gunnar Beern driver en liten advokatbyrå, och är ordförande i Musiksällskapets styrelse. Lars-Gunnar älskar att framstå som en handlingens man, en fixare för vilken ingenting är omöjligt. Allt verkar lätt och enkelt och glatt i LGs närhet. Men han är absolut inte att lita på, vilket Robert bittert får erfara.

Farshad Dif
Farshad, 29, är AT-läkare och gör praktik på Fannys vårdcentral. Han får Fanny som handledare och de hittar snart varandra i sitt sportintresse och sitt främlingsskap inför småstadslivet. Farshad är smart, snygg och självsäker.

Marit Andersson
Marit, 33, är präst och sjunger i den kyrkokör som Musiksällskapet samarbetar med. Via kören kommer hon i kontakt med Olof och de dras snart till varandra. Marit har liksom Olof en stor passion för musik. Hon är en modern präst som har lätt för att få kontakt med människor.