Hoppa till huvudinnehåll

Hovrätten: Vålödrunkningen var dråp

Livboj i vatten
Mannen borde ha försökt rädda kvinnan slår hovrätten fast. Livboj i vatten Bild: YLE / Arja Lento drunkning

Åbo hovrätt ändrar domen som Västra Nylands tingsrätt slog fast för ett år sedan. Tingsrätten dömde en man till två fall av misshandel, men friade mannen från misstankarna om dråp. Hovrätten anser att det var dråp då en kvinna drunknade vid Vålö i Ingå skärgård hösten 2010.

Hovrätten dömde mannen till 8 år och 6 månaders fängelse för dråp och två fall av misshandel. Mannen misshandlade kvinnan tidigare under våren och sommaren.

Dessutom måste mannen betala ersättningar till anhöriga på flera tusen euro.

Flytrocken ett viktigt bevis

Mannen och kvinnan var sambon. På kvällen den 5 september år 2010 åkte de tillsammans ut med båt till stugan i skärgården.

Vittnen har berättat att kvinnan hade flytrock på sig då paret åkte iväg. Men när hennes kropp hittades i vattnet hade hon inte längre flytrocken på sig.

Mannen har berättat att den berusade kvinnan själv hoppade i vattnet vid stranden och sade att hon simmar i land. Mannen valde att köra båten i land och sedan gå och lägga sig. Först följande dag blev han orolig och började leta efter kvinnan.

Hovrätten säger att det inte går att bevisa att mannen skulle ha gjort något som ledde till att kvinnan hamnade i vattnet även om det finns indicier som pekar på någon form av aktiv handling.

Däremot borde mannen ha hjälpt upp kvinnan ur vattnet. Det är inte sannolikt att hon hade flytrocken på sig då hon hamnade i vattnet. Eftersom hon var berusad hade hon knappast kunnat ta av sig flytrocken då hon var i vattnet.

Borde ha hjälpt

Vattnet var kring 15 grader, kvinnan var berusad och klädd i rätt tjocka kläder. Trots att kvinnan var en duktig simmerska fanns det skäl att tro att hon behövde hjälp.

Ett vittne på en grannö har berättat om rop från en kvinna på kvällen då olyckan inträffade.

Eftersom paret levde under ett äktenskapsliknande förhållande hade mannen en särskild rättslig skyldighet att hjälpa kvinnan och därmed förhindra hennes död.

Mannen borde ha kallat på hjälp och försökt rädda kvinnan upp ur vattnet, anser hovrätten. Då mannen inte gjorde det dödade han henne, anser hovrätten.

Tingsrättens tidigare dom

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland