Hoppa till huvudinnehåll

Nordiska män har mer testikelcancer

Hur påverkas vi av klimatförändringen?
Hur påverkas vi av klimatförändringen? Bild: YLE/AP Graphics Bank far

Män som är födda i Norden löper tio gånger större risk att insjukna i testikelcancer än män i resten av världen, skriver Turun Sanomat.

Orsaken till fenomenet är okänd, men forskarna vet att det handlar om någon miljöfaktor, skriver tidningen på basis av nyhetsbyrån Bloomberg. Män som flyttar till Norden har klart mindre testikelcancer än andra, men sjukdomen blir vanligare redan i följande generation.

Miljögifter boven i dramat?
Forskarna arbetar med att analysera olika kemikaliers inverkan på pojkar i fosterstadiet för att klargöra om miljögifter ligger bakom ökningen.

Jämförelser visar att testikelcancer förekommer speciellt mycket i Norge och Danmark, men sjukdomen ökar hastigt också i Finland och Sverige. I Finland ökar de upptäckta fallen med 3-9 procents årshastighet.

Fertiliteten i fara
Det är oftast män mellan 30 och 40 år som drabbas. Oftast måste den drabbade testikeln avlägsnas, vilket kan försämra fertiliteten. Överlevnadsprognosen är numera god - som jämförelse kan nämnas att amerikanska cancerstiftelsen räknar med 7 920 nya sjukdomsfall och 370 dödsfall i år.

Källan till nyheten är det internationella cancerforskningscentret International Agency for Research on Cancer som verkar i Lyon i Frankrike. Bloomberg har intervjuat professor Jorma Toppari vid Åbo universitet med anledning av nyheten. Toppari säger att utvecklingen är väldigt lika i de fyra länderna.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes