Hoppa till huvudinnehåll

Tuomioja: Finland kanske ut ur Afghanistan

Bild på tidigare utrikesminister och Europaparlamentariker Erkki Tuomioja.
Bild på tidigare utrikesminister och Europaparlamentariker Erkki Tuomioja. Bild: EPA PHOTO LEHTIKUVA FILES/MARKKU ULANDER/tk/mda utrikesminiseter

Finlands krishanteringstrupper kan inte stanna kvar i Afghanistan om säkerhetsläget i landet försämras ytterligare, säger utrikesminister Erkki Tuomioja.

Den nu pågående krishanteringsoperationen ISAF tar slut nästa år, och vad som sker efter det är oklart. Inte ens USA har meddelat vilka trupper som stannar kvar i Afghanistan efter det.

Enligt försvarsminister Carl Haglund är nya riktlinjer om Finlands krishanteringsoperation i Afghanistan att vänta i sommar

Terrorismforskaren Seth Jones på det amerikanska Rand-institutet tror att de viktigaste baserna kommer att stanna tillsvidare i Afghanistan. Det behövs speciellt baser där det finns flygmateriel, som basen i Bagram och flygplatsen i Kandahar. Dessutom stöds landet i tillslag mot upprorsmakare.

Enligt Jones klarar landets egna styrkor redan effektivt av att strida mot rebeller. men behöver ändå fortfarande information från västländernas underrättelseverksamhet.

Finland är inte i krig

Försvarsministeriet och Finlands fredsbevararförbund förnekar påståenden om att Finland är i krig i Afghanistan. Forskaren Charly Salonius-Pasternak har i tidningsintervjuer sagt att Finland är en aktivare part i kriget i Afghanistan, än man har låtit förstå. Enligt Salonius-Pasternak har man med flit gett en passiv bild av Finlands roll i Afghanistan.

Ordföranden för riksdagens försvarsutskott, Jussi Niinistö (Sannf) är inne på samma linje.

- Krig har sin egen definition och enligt den är vi inte i krig. Vi är med i FN:s krishanteringsoperation där det förekommer situationer som påminner om krig eller situationer där det används militär makt för att nå sina mål. Jag kallar det inte för krig, säger informationschef Jyrki Iivonen på Försvarsministeriet.