Hoppa till huvudinnehåll

Veteranbilsrally

Veteranbilar är vackra och charmiga.
Veteranbilar är vackra och charmiga. Veteranbilar är vackra och charmiga. Bild: YLE/Strömsö talwiajot

Världens största vinterbilsevenemang för veteranbilar, Talwiajot, ordnades i Jyväskylä den 8-9.2. Talwiajot firade i år 40-årsjubileum och ett rekordantal bilar, 230 stycken deltog. En av förarna var Elisabeth Morney i en Saab 96, årsmodell 1975.

Talwiajot är en lekfull tävling där man åker i de vackra insjölandskapen i mellersta Finland. Rutten är ca 100 kilometer och längs med vägen får man svara på bilrelaterade frågor.

En av de mest aktiva deltagande föreningarna är Vasa Veteranbilssällskap. Från Vasa åkte i år ett 40-tal bilentusiaster. Men evenemanget är inte enbart för de redan frälsta. Om man är det minsta intresserad av bilar är happeningen väl värd ett besök.

Det är en upplevelse att följa med den oändliga karavanen av bilar och tidsenligt klädda chaufförerna. Allt från vadmalsklädda herrar i T-fordar till kvinnor i Jackie Onassis-utstyrsel i 60-talsvrålåk flimrar förbi.

Talwiajot är ett utmärkt evenemang för den som vill se bilhistorien på en dag.

År 2014 ordnas evenemanget lördagen den 8.2. Vill du ha mera information och bilder från årets tävling kan du gå in på på den här länken.

För den som tävlar i damklassen kan vi på Strömsö konstatera att det finns goda möjligheter till en bra placering. Debutanten Elisabeth kammade hem första pris och en pokal.