Hoppa till huvudinnehåll

Cypern beskattar depositioner mot att få miljardlån

Cypern får ett lånepaket på uppemot 10 miljarder euro från Euroländernas krisfond ESM, men samtidigt ställs hårdare krav på Cypern än något tidigare land som fått hjälp. Beslutet fattades i Bryssel tidigt i lördags morse.

Alla cypriotiska bankkonton beläggs med en bankskatt eller så kallad stabilitetsavgift som dras av från alla bankdepositioner under helgen. På det här sättet ska Cyperns enorma banksektor rädda sig själv och bidra med 5,8 miljarder.

Finlands finansminister Jutta Urpilainen är nöjd över att tanken på placeraransvar nu förverkligas.

Tuffaste paketet hittills

− Det är en besk medicin både för spararna och för dem som har investerat i bankerna på Cypern, det vill säga de som har kokat ihop den här soppan, sade finansminister Jutta Urpilainen.

−Det här torde vara det tuffaste lånepaket i euroområdet hittills och man tar ett steg framåt då spararna tas med, fortsatte hon.

Det var speciellt Finland och Tyskland som drev på att bankkunderna och bankernas ägare skulle ta en smäll. Och smäller gör det med besked.

En bankskatt eller stabilitetsavgift dras av från varje cypriotiskt bankkonto. Bankskatten, en engångsavgift, är 6,75 procent på bankdepositioner under 100 000 och 9,9 procent för besparingar över 100 000 euro. Det betyder att eventuella skattesmitare och penningtvättare, om sådana till äventyrs finns, får vara med om att stöda bankerna, men det betyder också att till exempel en cypriotisk pensionär kan se nästan tio procent av besparingarna gå upp i rök under veckoslutet.

Redan natten mot lördag frös myndigheterna på Cypern bankkonton till den del som motsvarare bankskatten, så ingen kan smita undan. I morgon samlas parlamentet för att godkänna lagarna och bankskatten dras av under veckoslutet. På tisdag då bankerna öppnar igen har bankskatten debiterats från kontot. Det är drastiska åtgärder.

− Det var nödvändigt för att banksektorn i Cypern har varit så stor, motiverar eurokommissionär Olli Rehn åtgärderna.

Skakad cypriotisk minister

Cyperns nye finansminister Michael Sarris verkade rätt skakad efter eurogruppsmötet i natt.

−Det är inget trevligt resultat särskilt för de människor som drabbas, men jämfört med de andra alternativen så var det här den minst betungande lösningen, säger finansminister Sarris.

En klen tröst är att spararna i landet får bankaktier i utbyte mot bankskatten, men landets enorma banksektor är ju snarare på nedgång än uppgång.

Lån på 10 miljarder

Cypern får alltså låna upp emot tio miljarder euro då man uppfyller de här kraven.

Finland och andra euroländer lånar inte ut pengar direkt till Cypern, utan numera går det via EU:s permanenta krisfond ESM som är ett aktiebolag och där Finland äger 2 procent av aktierna. Så indirekt kan man säga att Finland lånar ut högst 200 miljoner via ESM.

Den internationella valutafonden IMF kommer också att delta i lånet, men det är ännu oklart med hur stor andel det blir. Efter tiotimmarsförhandlingarna i natt lyckades man lösa den finansiella Cypernfrågan och hade man inte gjort det hade resultatet varit förödande för både Cypern och eurozonen.

− Det hade varit en mycket kaotisk banksituation på Cypern och det skulle ha haft mycket stora konsekvenser för ekonomin i landet och också turbulens för andra delar av euroområdet, säger EU-kommissionens viceordförande Olli Rehn

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes