Hoppa till huvudinnehåll

Rehn: Kraftiga åtgärder nödvändiga i Cypern

Bild: Yle eu-toppmöte

- Vi var tvungna att vidta mycket kraftiga åtgärder eftersom banksektorn på Cypern är stor och mycket problematisk, säger ekonomikommissionär Olli Rehn i en intervju för Yle Nyheter.

Rehn anser att bankskatten (den så kallade stabilitetsavgiften) är en bra metod för att upprätthålla den finansiella stabiliteten - att klara av finansieringen och skuldbördan.


Handlar det om ett investeraransvar?

- Det är det på sätt och vis. Stabilitetsavgiften innebär ett delande av bördan för att programmet för Cypern ska kunna genomföras. Det är en nödvändig del av paketet.

Hur drabbas en vanlig sparare?

Den drabbas så att besparingar som underskrider 100 000 euro påläggs en stabilitetsskatt på 6, 75 procent. För besparingar över 100 000 euro är skatten 9, 9 procent.

Hur ska det här genomföras i praktiken så att man undviker depositionsflykt till andra länder?

- Administrativa åtgärder har redan vidtagits, och lagstiftningen justeras genast. Inom de kommande dagarna träder åtgärderna i kraft.

Hur stor var enigheten under mötet?

- I slutet av mötet nådde vi enighet.

Vad skulle ha hänt om Cypern inte hade fått pengarna?

Det hade blivit en mycket kaotisk banksituation i Cypern och det skulle ha haft mycket stora konsekvenser för ekonomin i Cypern. Dessutom skulle det ha uppstått stor turbulens även i andra delar av euroområdet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes