Hoppa till huvudinnehåll

Schaumansalen i Jakobstad invigs

Musikredaktör Bertil Blom
Musikredaktör Bertil Blom Bild: Yle / Rolf Granqvist musik,bertil

I dag invigs Schaumansalen i Jakobstad. Yle Radio Vega direktsänder den två och en halv timme långa öppningskonserten i det nya Campus Allegro.

– När det nya Musikhuset i Helsingfors invigdes för knappa två år sedan var det en nationell händelse. Nu skrivs det historia i Svenskfinland då den nya Schaumansalen invigs i Jakobstad, konstaterar musikredaktör Bertil Blom som kommer att guida lyssnarna genom öppningskonserten.

Konserten bjuder på en blandning av överraskningar, uruppföranden och kända klassiker. Den är en blandning av klassiskt, folk, jazz, pop och körmusik.

– Den nya konsertsalen är byggd för att spegla den bredd som finns inom musikutbildningen i Jakobstad där både yrkeshögskolan Novia och Yrkesakademin i Österbotten erbjuder utbildningsprogram i musik. Akustiken i salen är därför anpassningsbar för alla typer av musik, för både akustisk och förstärkt. Det ska bli spännande att få lyssna på hur allt fungerar.

Öppningskonserten inleds med musik av Vivaldi spelad av Barock Ostrobothnia och Kreeta-Maria Kentala, en av vårt lands ledande barockviolinister. Sedan följer romantisk musik av Schumann spelad på det nyinförskaffade unika fortepianot. Den nya musiken representeras av Christoffer Sundqvist och Henri Sigfridsson. Sundqvist är soloklarinettist i Radions symfoniorkester och nyutnämnd konstnärlig ledare för Jakobstads Sinfonietta medan Sigfridsson är pianoprofessor i Tyskland och ny ledare för Musikfestspelen Korsholm.

Konsertens första del avslutas med en av Nordens främsta kammarorkestrar, Mellersta Österbottens Kammarorkester, som spelar musik av Nielsen och Britten. Som solist medverkar den mångsidiga sopranen Anu Komsi, konstnärlig ledare för West Coast Kokkola Opera.

– I pausen bjuder jag på mingel och intervjuer i Radio Vega strax före kl. 21. Det blir pratstunder med bland andra musikerna Christoffer Sundqvist och Henri Sigfridsson, Schaumansalens vd Annika Mylläri och folk i publiken, avslöjar Bertil Blom.

Efter nyheterna och sporten fortsätter öppningskonserten i Yle Radio Vega kl. 21.10.

– Då bjuds det på en bred musikalisk kavalkad som börjar med ett uruppförande och fortsätter med folkmusik och modern körmusik. Hela kvällen avslutas med att rytmmusikutbildningen samlar sina bästa krafter i en taklyftande medley av swing, bebop, pop och rock.

Konferencierer i Schaumansalen är Wivan Nygård-Fagerudd och Johan Fagerudd.

Yle Radio Vega lördag 16.3.2013 kl. 19.30 – 22.00