Hoppa till huvudinnehåll

Österbottniska kreatörer fick pris

Mingel på Kreagalan i Academill.
Mingel på Kreagalan i Academill. Bild: Copyright: Johan Hagström kreagalan

Vid årets Kreagala på lördagkväll riktades ljuset mot de österbottniska kreatörerna och de mest intressanta personerna, idéerna och projekten premierades. Kulturproducenten Johanna Stenback från Vasa belönades med juryns pris för att hon är ”En engagerad, kraftfull, kreativ och modig kvinna som skapar nätverk och har förmågan att sammanföra konstnärer och kreatörer i nya sammanhang. Och alltid med ett leende på läpparna.”

Johanna Stenback tillsammans med sin man Tom Stenback och väninnan Elina Kankonen.
Johanna Stenback tillsammans med sin man Tom Stenback och väninnan Elina Kankonen. Johanna Stenback tillsammans med sin man Tom Stenback och väninnan Elina Kankonen. Bild: Copyright: Johan Hagström elina kankonen

Stenback visste inte om att juryn skulle dela ut ett pris och ännu mindre att hon var nominerad.
- Jag är jätteglad och det är roligt att de uppmärksammar en kuturproducent, säger Stenback.

Stenback har ett produktionsbolag som bland annat har producerat tv-programmet ”Mat så in i Norden” som sändes på Yle Fem hösten 2012.
- Det har varit motigt att hitta finansiering i januari och februari och jag har fått många nekande svar på mina bidragsansökningar. Det här priset ger mig en spark framåt och visar att jag är på rätt väg, säger Stenback.

Stenback är bland annat lokalprojektledare för Wasa teaters musikal Fighting Star och projektledare för Unga scenkompaniet. Dessutom jobbar hon tillsammans med sin man Tom Stenback med att sälja de basgitarrer som han tillverkar.

De övriga vinnarna vid Kreagalan är:
Årets initiativ: Kreamix
Årets teaterpersonlighet: Joanna Wingren
Årets bildkonstpris: Carina Granlund
Årets litteraturpris: Matilda Södergran
Årets företag: Kipinä Vaasan tanssikoulu -Vasa dansskola
Årets danspris: Mia Malviniemi
Årets konsthantverkare: Eija Koski
Årets designpris: Camilla Norrback
Årets film- och tevepersonlighet: Anna-Sofia Nylund
Årets musikpris: Burning Hearts

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten