Hoppa till huvudinnehåll

Cypriotiska sparare: De rånar oss!

Constantine Georgiou förlorar 75 000 på depositionsskatten
Constantine Georgiou förlorar 75 000 på depositionsskatten Constantine Georgiou förlorar 75 000 på depositionsskatten Bild: Reuters constantine georgiou

Många småsparare i Cypern är rasande över engångsskatten på bankdepositioner och hotar med att tömma sina konton. Skatten är ett villkor för att Cypern ska få nödlån av eurozonen och Internationella valutafonden IMF.

På Cypern bor också många utlänningar, bland annat tusentals pensionerade européer. Av dem är 80 000 brittiska pensionärer.

- Det spelar ingen roll hur mycket man har sparat, man har inte råd med en återbetalning på sex och en halv procent, säger den 71-årige britten Arthur Savagé. Han har bott på Cypern i sex år.

- Det är mer eller mindre fråga om lagligt rån då regeringen ser ut att göra vad den vill, säger Savagé.

Susan Kearns som arbetar på sjukhus är inne på samma linje.

- På tisdag går jag till banken och lyfter alltsammans, säger hon. Man kan inte lita på dem, jag anser att de rånar mig.

Den 78-årige affärsmannen Constantine Georgiou räknar ut att han förlorar 75 000 euro på grund av depositionsskatten. Han är ändå mer rasande med anledning av småspararnas situation.

- Jag känner människor som har 5 000 euro på banken och som frågar sig varför de måste betala. De har arbetat hårt för sina pengar.

Nyheten om depositionsskatten fick cyprioterna att ta sig till bankautomaterna redan i lördags för att ta ut pengar. De cypriotiska bankerna håller stängt fram till torsdag.

EU:s finansministrar beslöt under veckoslutet om en skatt på 9,9 procent på depositioner över 100 000 euro och 6,75 procent på mindre depositioner. Det är ett villkor för att Cypern ska få nödlån på 10 miljarder euro.

Tiina Länkinen/ Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes