Hoppa till huvudinnehåll

Extraskatt i Cypern kan skapa rädsla i hela EU

Bild: EPA / FILIP SINGER cypern

Den så kallade engångsskatten i Cypern kan få effekter också i övriga krisländer i Europa.

Exempelvis i Spanien kan investerare välja att ta ut sina pengar för att undvika att drabbas av en liknande skatt, säger bankanalytiker Stefan Törnqvist.

- Det kan ju nästan ses som stöld att vanliga cyprioter blir av med en del av sitt eget sparkapital så jag tror att många spanjorer nu är rädda att också drabbas av den extra skatten.

Återinför egen valuta

För att Cypern ska beviljas nödlån kräver eurozonen och IMF att cypriotiska bankkunder betalar en engångsskatt på upp till 9,9 procent av sina besparingar. Törnqvist tror att det enda sättet att värja sig mot en ny eurokris är att alla länder återgår till sin egen valuta.

- Jag förstår inte varför vi med våld ska hålla kvar en gemensam valuta som inte fungerar. I värsta fall leder det här till konflikter som gör att hela EU upphör att existera.

Läs också: Starkt motstånd mot bankskatt på Cypern - parlamentsmöte skjuts upp

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi