Hoppa till huvudinnehåll

Mindre depositioner kan undgå skatten i Cypern

Eurogruppens finansministrar har i kväll hållit telefonkonferens och kommit överens om att bankdepositioner på mindre än 100 000 euro kan undgå den planerade skatten i Cypern, uppger en källa vid det grekiska finansministeriet till nyhetsbyrån Reuters.

Parlamentet på Cypern ska rösta om den omstridda skatten på depositioner på tisdagen.

Ursprungligen var det meningen att omröstningens skulle ske redan i söndags men den sköts upp till i dag, och har alltså nu flyttats fram en andra gång. Tre partier har meddelat att de motsätter sig skatten.

Också den cypriotiska presidenten Nicos Anastasiades har sagt att han försöker omförhandla villkoren för det cypriotiska nödlånet så att småsparare inte drabbas. I ett tal på söndag kväll sade Anastasiades att han var tvungen att godkänna en smärtsam kompromiss för att få internationell hjälp eftersom öriket i annat fall hade gått i konkurs.

Eurozonen och IMF kräver att cypriotiska sparare betalar en engångsskatt på upp till 9,9 procent på sina tillgodohavanden. I gengäld får landet ett nödlån på 10 miljarder euro för att rädda de cypriotiska bankerna.

Summor på depositionskonton har frysts

Summor som motsvarar engångsskatten frystes under veckoslutet på bankkundernas konton, i väntan på att parlamentet ger grönt ljus för skatten.

Engångsskatten väntas inbringa cirka sex miljarder euro. De cypriotiska bankerna håller stängt fram till torsdag.

Starkt motstånd mot bankskatt på Cypern - parlamentsmöte skjuts upp

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes