Hoppa till huvudinnehåll

Putin: Cyperns bankskatt farlig

Bild: Yle eu-stöd till cypern

Rysslands president Vladimir Putin kritiserade i dag i hårda ordalag Cyperns planer på att införa en bankskatt på depositioner.

Efter ett specialmöte i Kreml lät Putin meddela att han anser att den planerade bankskatten är ”orättvis, oproffessionell och farlig”.

Många ryska privatpersoner och företag äger konton i cypriotiska banker. Omkring 20-25 procent av den totala summan i bankerna ägs av ryska intressen. Enligt den tyska tidningen Der Spiegel handlar det om 26 miljarder dollar.

Cypern har länge fungerat som ett offshoreparadis för det ryska näringslivet. Cypern var för ett par år sedan den tredje största utländska investeraren i den ryska ekonomin. Det handlar om pengar som kommer från ryska företag registrerade på Cypern.

Även ryska banker kommer att drabbas av den nya skatten. Flera ryska banker finansierar ryska företag via Cypern, och dessutom har bankerna dotterbolag på ön. Den halvstatliga banken VTB har stora intressen på Cypern. Enligt den ryska affärstidningen Vedomosti är nu bankens lokala kapital på flera miljarder euro i riskzonen.

Cyperns finansminister förväntas besöka Moskva den här veckan. Officiellt gäller förhandlingarna villkoren kring ett lån på 2,5 miljarder euro som Ryssland beviljade redan tidigare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes