Hoppa till huvudinnehåll

Guatemalas förre diktator inför rätta

Bild: SAUL MARTINEZ/EPA montt

I Guatemala inleds en historisk rättegång mot landets tidigare diktator Efraín Ríos Montt. Ríos Montt åtalas för folkmord och brott mot mänskligheten i samband med det långa inbördeskriget.

- Våra familjer massakrerades och avrättades utan någon orsak. Det spelar ingen roll om det tar dagar eller månader innan domen faller, vi vill att rättvisan segrar, säger Fransisco Chávez. Han överlevde massakern i Quicheregionen i början av 1980-talet då nästan 2 000 mayaindianer dödades.

Det är bland annat den här massakern som den tidigare diktatorn Efraín Ríos Montt nu ställs till svars för. Människorättsaktivister kallar rättegången för historisk, det är första gången ett före detta statsöverhuvud åtalas för folkmord och brott mot mänskligheten vid en nationell domstol.

Till makten genom militärkupp
Efraín Ríos Montt kom till makten genom en militärkupp år 1982. Han avsattes drygt ett år senare, men under sitt 17 månader långa styre hann han göra mycket ont. Under Río Montts ledning utförde armén räder mot utpekade vänsterrebeller, som i verkligheten var helt vanliga mayaindianer. Soldater våldtog, torterade och utplånade hela byar.

Inbördeskriget i Guatemala varade mellan 1960 och 1996. Under den här tiden förde landets högerregeringar en efter en krig mot misstänka kommunister, men i själva verka var det ursprungsbefolkningen mayaindianerna som kom i kläm. Totalt miste så många som 200 000 människor livet under det 36-åriga inbördeskriget.

Uppemot 45 000 människor försvann spårlöst.
- Var är de någonstans, snyftar Otto Fiderio Ical Coy vars pappa försvann spårlöst under kriget. Vi vill begrava dem med värdighet, att leva i 29 år utan en pappa är en mardröm, säger han.

I årtionden har Ríos Montt undvikit åtal eftersom han i egenskap av parlamentsledamot hade åtalsimmunitet. Men när 86-åringen i fjol drog sig tillbaka kunde åtal väckas.

- Det har varit en lång kamp för familjerna och de som dog under det långa inbördeskriget, säger Alejandra Castillo, direktör för ett människorättscenter i Guatemala.

Presidenten förnekade folkmord
Försvaret har på många sätt försökt förhala rättsprocesen genom att påstå att Ríos Montt inte hade kontroll över de övergrepp som soldaterna utförde. Förra veckan väckte Guatemalas nuvarande presidenten Otto Perez upprörda känslor när han förnekade att folkmord har skett i Guatemala. Perez är själv pensionerad general och anklagas för människorättsbrott.

Även om landets mayaindianer är glada över att rättegången mot Ríos Montt inleds ändrar det inte på den hårda verklighet som ursprungsbefolkningen lever i varja dag. Fattigdomen är utbredd bland mayabefokningen och enligt FN slutför inte ens hälften av ungdomarna grundskolan. Barndödlighet och undernäring är betydligt mer vanligt bland mayabefolkningen än hos spansketniska guatemalaner.

Mayabefolkningen klagar på att de ses som mindre värda och ofta utsätts för diskriminering. Ett exempel är när Mayakalenderns slut firades på olika håll i världen i den 21:e december i fjol. Då klagade guatemalanska mayagrupper över att regeringen hade uteslutit dem från festligheterna eller satt upp regler för hur de fick fira slutet på Mayakalendern.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes