Hoppa till huvudinnehåll

Många raseborgsungdomar röker gräs

Droganvändning med vattenpipa.
Det är lätt att få tag på cannabis. Droganvändning med vattenpipa. Bild: Mika Kanerva/Yle narkotika,marihuana

Enkäter bland skolelever visar att inställningen till droger blivit liberalare. De visar att marijuana eller cannabis anses vara mer ett naturmedel än en drog.

Samtidigt visar de att allt fler testar på att röka gräs. Också i Raseborg är det vanligt med cannabis och marijuana.

- Det är vanligt att testa på gräs. Alla gör det säkert någon gång, säger en ungdom.
- Det är lätt att få tag på om man känner någon som röker gräs. Men det handlar ganska mycket om självdisciplin. Man kanske inte börjar med det om man inte känner någon som håller på med det, säger en annan.
- Det finns ett grupptryck. Om alla sitter och pressar dig och du inte har provat så kan det hända att det blir så att du måste när alla gör det. Man måste vara stark själv och kunna säga nej om man inte vill, berättar en tredje ungdom.

Yrkesutbildaren Axxell har satsat mycket på att förebygga droganvändning bland studerande.

De har bland annat tagit hjälp av Ehyt, en förening som arbetar med förebyggande rusmedelsarbete, berättar skolkuratorn Eva Wadenström.

- Det tycks vara så att inställningen till cannabis och marijuana börjar vara friare. Det kanske inte ses som en drog. De har många argument för att det är ett naturmedel.
- Om jag frågar om de har provat på droger så svarar de nej. Om jag frågar om de har testat cannabis svarar de en eller två gånger.