Hoppa till huvudinnehåll

Oklart vem som betalar för elastiska sargar

Arkivbild, EHT, Finland-Ryssland
Arkivbild, EHT, Finland-Ryssland Bild: Anatoli Maltsev / EPA / All Over Press euro hockey tour

FM-ligan i ishockey vill att alla ligans hockeyhallar ska ha så kallade elastiska sargar.

Hockeysargarna är tillverkade av plexiglas och saknar vassa skarvar. Det här gör att sargarna är mjukare och ska minska risken för rygg- och nackskador, hjärnskakningar och övriga skador.

Men en elastisk hockeysarg kan kosta uppemot 200 000 euro och i Åbo är det oklart vem som ska stå för kostnaderna när Åbohallen och även Kuppishallen ska förses med de nya sargarna. Juhani Leppä (Saml.) är styrelseordförande i det kommunala bolag som har hand om Åbohallen. Han menar att ansvaret ligger hos hallbolaget Åbohallen Ab.

- Visst är det hallbolaget som ska se till att man i Åbohallens ishockeyrinkar kan spela säker ishockey. Det är bolaget som ska upprätthålla rinkens säkerhet, menar Leppä.

Leppä vill ogärna se det som om skattebetalarna står för kostnaderna men om hallbolaget betalar för sargen så kan det tolkas på det viset.

De grönas Janina Andersson är ordförande i Åbo stads idrottsnämnd och menar att det är frågan om stora summor som staden isåfall ska häva ur sig. Det finns en budget som ska följas och hålla.

- Om det mitt i allt kommer en överloppsutgift så blir det väldigt svårt. Det är som i alla familjer. Om man plötsligt måste köpa något nytt tvingas man lämna bort något annat i stället. Det är inte lätt, säger Andersson.

Redaktör: Patrick Stenbacka

Läs också