Hoppa till huvudinnehåll

Påven tog sin plats i Vatikanen

Den nyvalda påven Franciskus installerades i dag på Petersplatsen i Vatikanen. Långa rader av statsöverhuvuden och religiösa ledare deltog i ceremonin. Finlands representant vid installationen var vår Schweizambassadör Alpo Rusi.

Många sydamerikanska presidenter fanns på plats under ceremonin, bland annat från Argentina, Brasilien och Chile. Zimbabwes president Robert Mugabe dök också upp eftersom hans förbud att resa inom EU gäller inte i Vatikanen. Kina sände ingen representant eftersom Vatikanen tidigare välkomnat Taiwans president Ma Ying-jeou.

Den nyvalde påven Franciskus, som förr lystrade till namnet Jorge Mario Bergoglio, har tagits väl emot i Vatikanen. Han har talat för katolska kyrkan roll som en "fattig kyrka för de fattiga" och varnat världens kardinaler för att jaga rikedomar.

Franciskus sägs också gå omkring friare än sina föregångare och hälsar oftare på kyrkans anhängare som samlas kring honom. Vatikanen har bett påvens säkerhetsvakter vänja sig vid den stilen. Under ceremonin var säkerhetspådragen dock gigantiska: Ordningen sköttes av 3 000 poliser och livvakter. Bland säkerhetspersonalen fanns också skarpskyttar och bombexperter.

Läs också