Hoppa till huvudinnehåll

Skolstrid sliter Österbotten itu?

Yrkeshögskolan Novia
Yrkeshögskolan Novia Bild: Yle/Rolf Granqvist flaggan

Enspråkigt eller tvåspråkigt? Det valet har seglat upp under diskussionerna om yrkeshögskolornas framtid och den föreslagna fusionen mellan Novia och Arcada. Åsikterna går isär inom SFP i Österbotten.

Enligt Märta-Lisa Westman (SFP) i Jakobstad finns det bara två acceptabla lösningar. Den ena är att Novia fortsätter som förr - det förutsätter att koncession ges för två svenskspråkiga yrkeshögskolor.
- Den andra är fusion mellan Novia och Arcada och då ska vi vara med och förhandla och se till att österbottniska intressen är tillgodosedda, säger hon.

Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur har styrelsemöte den 27 mars. Där kommer Märta-Lisa Westman att föreslå att förhandlingarna återupptas med Åbo akademi och Arcada.

I Vasa smids annorlunda planer. Ett trettiotal fullmäktigeledamöter lämnade i februari in en motion enligt vilken stadsstyrelsen uppmanas bevaka yrkeshögskolelagstiftningen så att man kan upprätthålla tvåspråkiga yrkeshögskolor.

Första undertecknare av motionen är Sture Erickson (SFP)
- Är det då så det är enda sättet att få bestämmanderätt över utbildningen, så borde man se om man kan förena det finska och det svenska, säger Erickson.

Vad säger då grannkommunerna om en tvåspråkig lösning? Svårt att säga, säger Erickson.
- Då jag har tagit del av den diskussion som nu varit verkar det som om man har en stark vilja att hemorten och bestämmanderätten ska vara i Österbotten då det gäller den svenska undervisningen, säger han.
En tvåspråkig lösning kräver grundliga diskussioner, tror Sture Erickson.

Märta-Lisa Westman vill att Söfuk återupptar samarbetsförhandlingarna. Bild: YLE/Patrik Enlund märta-lisa westman
I Jakobstad har man i dagarna invigt sitt nybyggda Campus Allegro och där kan man inte tänka sig en tvåspråkig lösning. Novia, och samarbetet med Åbo Akademi och Arcada har tjänat staden väl, säger Märta-Lisa Westman.
- Jag har alltid litat på Åbo Akademi, men nu har jag ännu större orsak att göra det, för om stiftelsen satsar så här stort så betyder det att Åbo Akademi inser att Jakobstad är viktigt.

Splittring?

Håller Söfuk (Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur, minoritetsägare i Novia) på att spricka i en nordlig och en sydlig falang?
- Jag hoppas att det inte går så, utan jag lyckas argumentera för att det är viktigt att vi är med och argumenterar för vår sak så vi inte blir överkörda, säger Westman.

I Jakobstad säger andra påverkare -som inte vill framträda med namn - att går Vasa in för ett tvåspråkigt alternativ så vänder sig Jakobstad mot Karleby. Det har varit en ständig kamp om utbildningar mellan Vasa och Jakobstad. Tilliten till Åbo Akademi är större än till Vasa.
- Min högst subjektiva åsikt är att en tvåspråkig yrkeshögskola i Vasa innebär att vi inte har någon utbildning i Jakobstad, säger Märta-Lisa Westman.

Sture Erickson medger att förslaget på en tvåspråkig österbottnisk yrkeshögskola kan te sig kontroversiellt. Han framhåller ändå att viktigast är att garantera god utbildning i regionen.

Läs också