Hoppa till huvudinnehåll

Invandrare om ständig hemlängtan

Mentor Lika är kosovoalban. Han flydde från sitt hemland Kosovo när han var 29 år gammal. För fjorton år sedan beviljades han tillfällig asyl i Finland. Han skulle ha haft möjlighet att återvända redan ett par månader senare. Då kändes det för tidigt. Idag har cirka 600 albaner av de drygt tusen som kom till Finland återvänt till Kosovo.

Mentor drabbas ofta av hemlängtan. Han har också på senare år övervägt att flytta tillbaka till Kosovo. Men nu tror Mentor Lika att det är för sent för honom och hans fru Florije. Deras son är född i Finland, pojken känner sig som en finländare och vill absolut inte flytta till sina föräldrars hemland. I familjen Lika kan man tala både svenska och finska. Goda språkkunskaper är A och O för en lyckad integrering säger Mentor Lika som också fick jobb éfter endast tre månader i Finland. Han har en universitetsutbildning och hann just börja arbeta som ekonom när kriget i Kosova bröt ut. I Finland jobbar Mentor i fabrik. Men i dagens läge tror inte Mentor att han skulle få ett jobb som motsvarar utbildningen i Kosovo heller. Där är arbetslöheten också hög, speciellt bland unga. Därför stannar Mentor Lika kvar med sin familj i Finland. För sonens skull och med tanke på framtiden. Men hemlängtan är stark.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle