Hoppa till huvudinnehåll

Stadsborna missnöjda med designåret

Bild: Yle/Nina Sederlöf direktör för desinghuvudstadsåret

Slutrapporten för Helsingfors som designhuvudstad visar att de flesta stadsbor är missnöjda med året Projektdirektör Pekka Timonen försvarar sig med att resultatet ska ses på lång sikt.

- Det här året handlade inte om stora gatufester som många kanske hade förväntat sig. Idén var att ge Finland synlighet ute i världen för att på sikt få landet mer intressant.

Som exempel nämner han fler utländska investerare, större intresse att studera i Finland och en allmän medvetenhet om att Finland existerar. Enligt Timonen har man nått de flesta målen med desighuvudstadsåret, bland annat genom att Finland fått mycket uppmärksamhet runtom i världen.

Människan i centrum - i teorin

Men ett annat mål var att öka förståelsen för design och fokusera på invånarna genom olika projekt. Trots att en del projekt genomfördes har inställningen till designhuvudstadsåret blivit märkbart negativare och stödet har sjunkit från hälften till en femtedel under ett år.

- Det gäller att tänka framåt. Alla kan inte vara nöjda och vi har försökt tänka på framtiden.

Framtiden är också svaret på frågan varför Helsingfors turism under året inte ökade med de förväntade fem procent som man hade utgått ifrån. Pekka Timonen tror att år 2013 kan bli mer gynnsamt eftersom fler nu känner till vårt land.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes