Hoppa till huvudinnehåll

Beamex i Jakobstad skördar framgångar

Vice vd Jan-Henrik Svensson presenterar Beamex nya världsunika kalibrator
Vice vd Jan-Henrik Svensson presenterar Beamex nya världsunika kalibrator Bild: YLE/Patrik Enlund kalibrator

Beamex i Jakobstad söker fler anställda. Mer personal behövs både till produktion och produktutveckling.

Den senaste kalibratorn MC6 som lanserades för ett år sedan blev en större framgång än man vågat hoppas på, säger vice vd Jan-Henrik Svensson. Beamex kalibratorer har nu sålt i 60 länder och ifråga om nya MC6:an har produktionen tidvis inte hunnit med efterfrågan.

Beamex kalibratorer hittar man i de mest skilda branscher - från Formel 1 till läkemedelsindustrin. På försäljningslistan finns 10.000 kunder som Nestlé, Airbus och UPM Kymmene.
Cirka 95 procent går på export.

Över 5 miljoner euro satsade företaget i att ta fram MC6. Nu kommer utdelningen och det är bara början, säger Svensson. Fler produkter är på gång, men dem talar man tyst om tillsvidare.

Fjolårets framgång är lätt att beskriva. Tillväxten blev cirka 17 procent och vinsten av en årsomsättning på 20 miljoner blev närmare 20 procent. Antalet sålda kalibratorer ökade kraftigt liksom marknadsandelen.

Två pris blev det också. Ett av dem gavs för årets genombrottsprodukt av Processing magazine. Jan-Henrik Svensson är väldigt nöjd. Av hundratalet anställda jobbar 25 med produktutveckling

- Vi har det mesta framför oss, säger Jan-Henrik Svensson.

Läs också