Hoppa till huvudinnehåll

Daghemmet i Kristinestad kan rasa samman

Kaisu Stenberg och daghemsbarn
Kaisu Stenberg och barn på daghemmet i Kristinestad. Kaisu Stenberg och daghemsbarn Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kaisu stenberg

Barnen från daghemmet i Kristinestad evakueras. En konditionsgranskning visar att byggnaden är livsfarlig.

Daghemmet i Kristinestad
Daghemmet i Kristinestad Daghemmet i Kristinestad Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik kristinestad

Huset kan rasa samman och stadens tekniska chef Joakim Ingves säger att de inte är beredda att ta några sådana risker.

När det stod klart att byggnaden är i så dåligt skick som den är, beslöt de sig att flytta bort barnen och hela verksamheten med kort varsel.

- Vi visste att det var någonting, men att det var så här akut kunde vi inte förstå, säger barnträdgårdslärare Kaisu Stenberg.
Stenberg arbetar på lilla sidan, alltså den avdelning där läget är värst.

- Fastigehten är totalt fukt- och mögelskadad och det finns risk för att golvet kommer att kollapsa. På basen av det evakueras både personal och barn bort från fastigheten, säger Joakim Ingves.

- En vuxen skulle klara sig även om golvet rasade, men om ett barn hamnar under en bokhylla vet man inte hur det skulle gå. Vi vill inte att det ska ske något dödsfall där, säger Ingves.

En renovering är inte aktuell.
- Det är rivning som gäller, ända ner till grunden, säger Ingves.

I dag torsdag flyttar de allra minsta barnen ut från den så kallade lilla sidan, som är sämst i skick. Där har golvet sjunkit med fyra centimeter.

De minsta barnen flyttar till utrymmen i familjecentret vid Bottenhavets sjukhus. De större dagisbarnen flyttar till lägenhet L3 i radhusen intill. Förskolebarnen flyttar ihop med respektive lågstadieskola efter påsk.

Daghemsbyggnaden renoverades på 1990-talet. I den renoveringen gjordes många fel, som uppdagades i konditionsgranskningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten