Hoppa till huvudinnehåll

Björneborg återupptäcker sitt svenska kulturarv

björneborgs svenska samskola
Den svenska skolan i Björneborg för kulturarvet vidare idag. björneborgs svenska samskola Bild: Yle/Anna Kyhä Björneborgs svenska samskola,bss

I Björneborg har stadens svenska kulturarv nu uppmärksammats med både en bok och en utställning.

Trots att staden i dag endast har en liten svenskspråkig befolkning har svenskan haft en stor betydelse i Björneborgs historia. Det säger Björn-Olof Malmström från Svenska kulturfonden i Björneborg, som är en av drivkrafterna bakom projektet.

Utställningen vid Rosenlew-museet och den nyutkomna boken grundar sig på den forskning om Björneborgssvenskarnas kulturtradition som bedrivits vid Åbo universitet mellan 2011 och 2012. Sammanlagt har 15 olika författare, från graduskribenter till forskare, varit inblandade i projektet.

Forskaren Tarja Laine hoppas att boken och utställningen bygger broar mellan språkgrupperna i staden.

- Kanske folk kan närma sig det svenska språket när de besöker museet.

Ända fram till 1905 var svenskan administrationsspråket i Björneborg mycket tack vare inflytandet från industrier som Björneborgs Bomull, Rosenlew och Ahlström. Under de senaste hundra åren har ändå andelen svenskspråkiga sjunkit stadigt och i dag talar endast en halv procent av invånarna svenska som modersmål. Malmström är trots det inte oroad för framtiden.

- Det är viktigt att man gör saker och ting tillsammans och inte låter svenskan dö.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland