Hoppa till huvudinnehåll

Cyperns öde kan avgöras ikväll

Demonstranter utanför parlamentet i Nicosia. Bild: EPA/KATIA CHRISTODOULOU cypern

De kommande timmarna kan bli avgörande för om Cypern får hjälppaketet på 10 miljarder euro. Parlamentet ska debattera om hur de ska samla ihop den garantisumma på 5,8 miljarder som EU och IMF kräver.

Det är möjligt att Cypern trots allt tvingas godkänna en depositionsskatt för att undvika konkurs. Det skulle innebära att alla landets bankkonton med ett saldo på över 100 000 euro beskattas med upp til 15 procent.

Både regeringen och de största bankerna har uppmanat parlamentsledamöterna att rösta för en depositionsskatt så att banksystemet kan räddas.

På tisdagen vägrade parlamentet att godkänna en sådan skatt. Förslaget var då att konton värda över 100 000 beskattas med 9,9 procent.

Regeringen vände sig sedan till Ryssland för att låna garantisumman på 5,8 miljarder, men misslyckades. Om Cypern lyckas samla ihop garantsumman och accepterar villkoren som IMF och EU ställer kommer troligtvis öns ekonomi att stå under stark EU-granskning de kommande 3-5 åren.

Grekland tar över banker

De cypriotiska bankernas situation lättas en aning i och med att greklands tredje största bank Piraeus Bank nu tar över de grekiska tillgångarna hos två av Cyperns största banker, Cyprus Popular Bank och Bank of Cyprus.

Överenskommelsen innebär lättnader för de cypriotiska bankerna men affärens villkor kommer inte att offentliggöras i sin helhet förrän på söndag.

Läs också:
Ingen hjälp av Moskva
ECB hotar med att sluta stöda Cypern på måndag

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes