Hoppa till huvudinnehåll

Kårkullas samlade kunskap kan gå förlorad

Psalmsång på Ekenäs arbetscenter
Psalmsång på Ekenäs arbetscenter Bild: YLE/ Helena Rosenblad ekenäs arbetscenter,Ekenäs

Förslaget till social- och hälsovårdsreform är oroande och Kårkullas samlade kunskap kan gå förlorad ifall förslaget går igenom. Det anser Lisbeth Hemgård, som är verksamhetsledare för Förbundet De Utvecklingsstördas Väl.

- Kårkulla samkommun är en viktig resurs som har stor kunskap om finlandssvenska personer med utvecklingsstörning. Om man splittrar den så kan det betyda många saker för personer med utvecklingsstörning, bland annat att man kanske inte får tjänster på svenska, säger Hemgård.

Anna Öhman är mor till ett barn med Downs syndrom. Hon är nöjd med den service som familjen får av Kårkulla.

- Vi har varit nöjda över att få träffa personer som har erfarenhet, som kan sin sak och som kan hjälpa oss på rätt sätt.

Märta Marjamäki, som är direktör för samkommunen, befarar att om förslaget går igenom, så kan klienterna inte garanteras svenskspråkig service i framtiden. Just språket har varit någonting av de viktigaste för Anna Öhman, och hon anar ett framtida hot.

- Att vi kanske inte får tala vårt modersmål svenska och att vi kommer till människor som inte har den insikt och den kunskap som vi nu får från Kårkulla.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland