Hoppa till huvudinnehåll

Kongolesisk krigsherre inför rätta

Bild: EPA/ALAIN WANDIMOYI ntaganda

Den kongolesiske gerillaledaren Bosco Ntaganda ställs inför rätta vid internationella brottsmålsdomstolen ICC i Haag. Han gjorde ett oväntat drag och överlämnade sig själv till den amerikanska ambassaden i Kigali i Rwanda på måndagen.

Ntaganda står åtalad för hela sju krigsbrott och tre brott mot mänskligheten. Bland annat har han gjort sig skyldig till mord, rekrytering av barnsoldater, våldtäkt och hållning av sexsslavar.

Under de senaste årtiondena har Ntaganda både stridit både för olika rebellgrupper och verkat som general i den kongolesiska armén. Han är en av nyckelpersonerna i den våldsamma konflikten i de östra delarna av Demokratiska republiken Kongo och ökänd som "The Terminator".

Orsaken till att Ntaganda överlämnade sig till ICC är till vidare oklart.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes