Hoppa till huvudinnehåll

Bankarbetare marscherade på Cypern

Bild: EPA / KATIA CHRISTODOULOU cypern

Över tusen arga cypriotiska banktjänstemän marscherade utanför landets parlament. De är rädda för att förlora sina jobb om den cypriotiska bankkrisen inte får en lösning.

De är rädda för att förlora sina jobb om den cypriotiska bankkrisen inte får en lösning.

Tidigare idag sa Cyperns finansminister Michalis Sarris att "betydande framsteg" har gjorts i samtal med EU-kommissionen, Internationella valutafonden och Europeiska centralbanken.

Enligt honom diskuteras just nu en bankskatt på 25 procent på besparingar över 100 000 euro i landets största bank, Bank of Cyprus.

Det cypriotiska parlamentet väntas debattera förslaget om en skatt på insättningar i morgon kväll efter att eurozonens finansministrar har träffats.

I går kväll klubbades tre nya lagar igenom på Cypern. Banksektorn ska rensas upp genom att en så kallad skräpbank tar över olönsamma delar av bankerna. Myndigheterna får också mer kontroll över banktillgångarna - och en solidaritetsfond samla in en del av de pengar som EU kräver som garanti.

EU och Internationella valutafonden IMF har krävt närmare 5,8 miljarder euro i garantier för att Cypern ska få ett stödlån på 10 miljarder euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes