Hoppa till huvudinnehåll

Cyperns president hotade avgå under förhandlingar

Arkivbild Bild: EPA nicos

Cyperns president Nicos Anastasiades var under söndagskvällen uppgiven över att inget av de cypriotiska förslagen duger för trojkan i Bryssel och talade om att avgå, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Förhandlingarna i Bryssel om Cyperns framtid som euroland fortsatte sent in på kvällen.

Nås ingen överenskommelse i mötet mellan president Nico Anastasiades och eurozonens finansministrar mister Cyperns två största banker sin kredit hos ECB.

Depositionskatten är ett av mötets främsta punkter. Depositionsskatten skulle vara av engångskaraktär och tas ut på just de depositioner som är större än 100 000 euro.

Kunderna i Cyperns största bank, The Bank of Cyprus, skulle betala en skatt på 20 procent och i andra banker fyra procent av sina banktillgångar. Landets rikaste förvarar sina pengar hos The Bank of Cyprus och de är deras pengar man vill beskatta.

Två av landets banker har bestämt att deras kunder får ta ut högst 100 euro tills de öppnar igen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Man vill förhindra att kunderna tar ut alla sina pengar.

Förhandlingarna upprör

Trojkan - EU, Europeiska Centralbanken och valutafonden IMF - kräver att Cypern samlar ihop 5,8 miljarder euro i penningstock i utbyte mot ett räddningspaket på 10 miljarder euro. Cypern hoppas att depositionsskatten ska hjälpa dem få in pengarna. Om ingen överenskommelse nås mister Cyperns två största banker sin kredit hos Europeiska Centralbanken.

På Cypern demonstrerade under kvällen hundratals människor utanför EU:s kontor och vid presidentpalatset i huvudstaden Nicosia för att protestera mot de pågående förhandlingarna.

Demonstranterna uppmanade cyprioterna att inte buga sig för någon annan och säger att trojkan trycker eurosedlar och köper nationer. Trojkan bryr sig inte om det cypriotiska folket utan bara om siffror och pengar, heter det.

Läs också: Lösning för Cypern kan vara i sikte
Följ vår Europablogg

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes