Hoppa till huvudinnehåll

Baltic jazz friar till fler

Baltic jazz festival vill locka en yngre och bredare publik. Jazzen är kvar men får sällskap av blues och rock. Sommarens största dragplåster är svenska Bo Kaspers orkester och på jazzfronten bland annat amerikanska Tricia Boutté och Leroy Jones. Festivalen ordnas i början av juli i Dalsbruk, på Kimitoön.

Genom att bredda på musikutbudet hoppas festivalen locka fler besökare. Förra året sålde Baltic Jazz 3900 biljetter, medan antalet sålda biljetter för tio år sedan var mellan 4500 och 5000 biljetter.

Festivalen har en relativt god ekonomi, men i och med FN steels konkurs har cirka 10 000 euro i sponsorbidrag uteblivit, säger styrelseordförande Kenneth Nordell. Festivalens totala budget är drygt 200 tusen euro.

Biljettintäkterna täcker ungefär hälften av festivalens utgifter. För den andra hälften är festivalen beroende av bidrag från staten, kommunen och olika företag.

För att festivalen alls ska kunna ordnas i framtiden är det viktigt att festivalen förnyas och att man hittar ett koncept som går hem hos en större publik, förklarar styrelseordförande Kenneth Nordell.

Den traditionella jazzen finns kvar på festivalprogrammet och besökarna kan se fram emot bekanta namn som Ulf Johansson Werre, Antti Sarpila Swing band och Lasse Mårtensson som enkom för Baltic Jazz kommer att skräddarsy en konsert med namnet Från Storyville till Stormskäret.

- Men innehållsmässigt står festivalen nu på två ben. Jazzbenet samt rock- och bluesbenet, säger Nordell.

Nytt utseende

Festivalen har också fått en ny logga som enligt arrangörerna ska föra tankarna till det glada tjugotalet. Och nya konsertplatser lanseras också.

Bland annat Bo Kaspers orkester och bluesdrottningen Eija Lyytinen kommer att uppträda i Midnight Sun Club eller den hall alltså som företaget Midnight Sun Sailing förvarar sina båtar i vintertid.

Hallen har plats för 2000 personer och kommer i fortsättningen att fungera som arena för festivalens blues - och rockkonserter.

Jazzkonserterna ges som tidigare i Verkstan men också i parken som efter ett längre uppehåll tas i bruk istället för jazztältet vid kolugnarna. Jazztältet har varit dyrt att rigga i ordning slopas nu därför.

Ytterligare en nyhet för i år är att det under festivallördagen ordnas förmånlig busstransport till och från Åbo, Ekenäs, Salo och Pargas.

Vinn eller försvinn

Enligt styrelseordförande Kenneth Nordell var det i fjol höstas som festivalens styrelse insåg att något måste göras.

- Besökarantalet har sakta men säkert dalat och publiken blivit allt äldre. Utan en förändring försvinner festivalen inom fem - sex år.

På dagens presskonferens deltog både festivalens nuvarande verksamhetsledare Alexandra Walk-Liljeroos och Anitra Bohman som tar över efter Walk-Liljeroos i vår.

Alexandra Walk-Liljeroos kommer att flytta från orten och börja jobba som projektledare för Folkhälsan på Åland. Bohman har tidigare jobbat för vuxeninstitutet i Salo.

Baltic jazz festivalen ordnas den 5-7 juli.

Anitra Bohman
Anitra Bohman tar över som ny verksamhetsledare Anitra Bohman Bild: Yle/Monica Forssell baltic jazz 2013

Läs också