Hoppa till huvudinnehåll

"Det existerar ingen busskandal"

Viking Line.
Viking Line. Bild: Yle/Fred Wilén mell

Viking Line har kollat upp två avgångar i december, med anledning av beskyllningarna i en av kvällstidningarna i Sverige om att Viking har särbehandlat passagerare, berättar informationschef Johanna Boijer-Svahnström.

- Vi hade ett möte med det bussbolag vi anlitar och gick igenom vad som har hänt, säger Boijer-Svahnström.

Det visade sig att uppgifterna i en kvällstidning i Sverige inte stämmer. Det påstods att Viking hade haft två bussar, den 21 december och 22 december, och att passagerarna hade delats upp enligt etnisk bakgrund.

- Då vi kollade upp det med bussbolaget visade det sig att vi den 21 december bara hade en buss från Örebro till Viking Cinderella, så någon uppdelning var inte möjlig.

- Den 22 december hade vi en buss men beställde in en extra, och där delades passagerarna upp på basen av på vilket namn bokningen var gjord till fartyget. En bokning kan innehålla ett namn eller flera namn. Den första bussen åkte med 22 passagerare. I vissa bokningar ingick flera personer som skulle plockas upp på vägen så man gjorde upp en plan för hur det skulle göras. Det hade ingenting med etnisk bakgrund att göra.

- Det som står i tidningarna stämmer alltså inte, säger Boijer-Svahnström. Enligt henne existerar det ingen busskandal.

- För vår del är det litet absurt eftersom det finns mängder av olika nationaliteter på våra fartyg och vi ser oss tvärtom som en förenande länk mellan olika nationer.

Boijer-Svahnström säger att Viking Line ändå kommer att kolla upp sina rutiner och hon tror att alla bussbolag i Sverige gör detsamma.

- Som det ser ut nu borde vi inte ha problem, men vi kollar hela verksamheten, hela logistiken från början till slut, säger Boijer-Svahnström.

Läs också Viking Line utreder rasistisk bussindelning

Läs också