Hoppa till huvudinnehåll

Påskägg och kolesterol

Bild: YLE/Jessica Edén robert_paul

På 80-talet var ägg förbjudna för människor med högt kolesterol. Sedan började det pratas om mättade fetter och äggen glömdes bort. Hur är det riktigt? Höjer påskäggen vårt kolesterol eller inte? Radiodoktorns Robert Paul svarar.

- Hårda fetter omvandlas av kroppen till (dåligt) kolesterol, medan vissa andra födoämnen, som lever och framför allt äggula, i sig själva innehåller stora mängder kolesterol, förklarar Robert Paul.

- Totalt sett höjs vårt LDL mera av de mättade fetter vi får i oss, vilket är osaken till att det pratas mera om dem. Men visst höjer äggula också kolesterolet. Det dagliga maxintaget av kolestrol borde vara 300 mg för en frisk person och 200 mg för den som vill följa en kalorifattig diet. 100 gr äggula innehåller hela 1400 mg kolesterol.

Så visst kan man unna sig ett färgat ägg till påsk, men måtta med allt, som Robert Paul säger.


Adressen till Institutets för hälsa och välfärd enhet för nutrition, Fineli, som Robert pratar om är www.fineli.fi
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn