Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare okänt Sibelius-stycke: "En stark komposition"

Det hittills okända lilla pianoverket, Andantino D-dur, hittades av en slump i det amerikanska Harvard-universitetets bibliotek redan i juni i fjol. Forskarna och Sibeliusexperterna har ändå hållit låg profil, medan man har försökt utreda vad det handlar om för ett verk.


Det man vet, är att det är skrivet 1889 och tillägnat Emma Kristina Marie-Louise Berndtson, även kallad "Lulu". Enligt forskarna är det mest troliga att hon var den då nyfödda dottern till Sibelius vän Axel Berndtson.

Det nya stycket uruppfördes av pianisten Folke Gräsbeck i den finska skolan i Brighton den 21 februari, och här hemma har Gräsbeck framfört Andantinot i Rådhuset i Tavastehus i början av mars.

- Mottagandet var entusiastiskt, publiken var mycket förtjust. Det är äkta romantisk musik från 1880-talet, säger Gräsbeck.

Hittades av en slump

Att det okända stycket alls hittades, fick sin upptakt tack vare kapellmästaren Pekka Helasvuo utredning av Sibelius stråkimpromptun. Helasvuo skrev ett massmejl till USA med en förfrågan om material, men fick inget napp. Däremot kunde Harvards Universitet erbjuda noterna till tre pianostycken. Två av dem kände man till från förut, men ett av dem, Andantino D-dur, visade sig vara tidigare okänt.

- Det är det första stycket som ingen Sibeliusforskare tidigare har märkt. Man kan inte ens säga att det var försvunnet, det var helt enkelt bortglömt, konstaterar Gräsbeck.

Gåtfull notsättning

En detalj som förbryllar forskarna är notsättningen till Andantinot. Ovanför pianostämman löper nämligen en tom notrad. En möjlighet är att Sibelius ursprungligen reserverade den för en violinist.

- Det är mycket gåtfullt. Och det konstiga är att det här stycket ändå är ett pianostycke, inte ett ackompanjemang, konstaterar Gräsbeck.

Det verkar alltså som om Sibelius planerade ett stycke för piano och violon, men i något skede ändrade sig och skrev det enbart för piano.

- Och inte mig emot som pianist. Jag älskar piano, säger Gräsbeck.

Folke Gräsbeck har också redan gjort en skivinspelning där Andantino D-dur finns med. Skivbolaget BIS ger ut skivan senare i vår.

Läs också