Hoppa till huvudinnehåll

Uppgörelse nådd - bitter kalk för Cypern

Euroländernas finansministrar nådde en ny uppgörelse om Cypern i Bryssel tidigt på måndagsmorgonen. Landet får nu ett nödlån på tio miljarder euro. Cyperns näststörsta bank Laiki bank läggs ned och styckas upp. Stora delar av besparingar över 100 000 euro i banken kan gå förlorade.

Eurogruppen räddade natten till måndagen Cypern undan statsbankrutt. Landet får låna de tio miljarder euro som det behöver, men lösningen blev annorlunda den här gången. Cyperns överstora banksektor ska kraftigt bantas ned. I stället för att införa en allmän skatt på bankdepositioner läggs Cyperns näststörsta bank Laiki ner.

− Laiki Bank kan inte räddas, sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselblom. Den styckas upp så att depositioner upp till 100 000 euro, alltså den summa som omfattas av den statliga insättningsgarantin, flyttas över till Bank of Cyprus, landets största bank.

Problemkrediter flyttas över till en skräpbank och läggs ned medan depositioner på över 100 000 euro tillsvidare fryses in för att användas till att rädda banksystemet. På det här sättet hoppas man kunna inbringa 4,2 miljarder euro.
Besparingar på över 100 000 euro i banken ska rädda banksystemet - men det är ännu oklart med hur mycket. Enligt vissa beräkningar går 40 procent av besparingarna i banken förlorade.

I den största banken Bank of Cyprus kommer också depositioner på över 100 000 euro att beskäras, men det är oklart med hur mycket. Det klarnar under de närmaste veckorna men under tiden är alla depositionen på över 100 000 inlåsta i banken. Det betyder att förmögna utlänningar, främst ryssar och britter, inte kommer att kunna fly med sina pengar hals över huvud.

Det är ännu oklart om bankerna på Cypern kan öppna på tisdag. Det avgörs senare på måndagen i diskussioner mellan den så kallade trojkan och de cypriotiska myndigheterna. Det betyder att det ännu inte går att betala med debitbankkort. Lagar som förhindrar kapitalflykt stiftades i fredags och på söndag kväll kväll kom beskedet att endast 100 euro per dag får tas ut från bankautomaterna. Det är oklart hur länge den begränsningen gäller.

Från flera håll, bland annat nyhetsbyrån Reuters, kommer uppgifter om att Cyperns president Nicos Anastasiades skulle ha hotat att avgå i natt, men det var ingenting som eurogruppen gick med på att bekräfta. Han skulle ha vägrat att gå med på att båda bankerna skulle ha körts ned.

För Cypern är det här både en god och en dålig nyhet. Landet får låna pengarna, men samtidigt körs landets viktigaste näringsgren, banksektorn ner. Åttatusen bankanställda vid Laiki bank förlorar jobbet, vilket är en mycket hög siffra i ett litet land som Cypern. Dessutom ska den största banken också bantas ned så ännu fler kommer att förlora jobbet.

− EU-kommissionen ska göra allt den kan för att lindra de sociala konsekvenserna av den här ekonomiska chocken och ska hjälpa att skydda de allra mest utsatta, lovade EU-kommissionens viceordförande Olli Rehn.
− Cypern är en medlem i den europeiska familjen och Europa kommer att stå vid landets sida, sade Rehn.

Läs också