Hoppa till huvudinnehåll

Josef Matula tackar för sig

Bild: ZDF / obs gärtner

Privatdeckaren Josef Matula reder upp brott för sista gången i serien Ein fall für zwei i tysk tv på fredag. Det är Claus Theo Gärtner som spelat Matula under seriens hela historia. Gärtner fyller 70 år i april.

När serien hade premiär i september 1981 dominerade deckarserierna Derrick och Der Alte tysk tv. Men Matula var annorlunda. Han utredde brott på ett sätt som inte alltid var helt lagligt. Dessutom hade serien mera fart än de gamla polisserierna.

Ursprungligen undertecknade Gärtners ett avtal som omfattade 100 avsnitt, men seriens popularitet överraskade programmakarna. Som mest samlade serien nästan 20 miljoner tittare per avsnitt. På fredag väntas fem miljoner tyskar bänka sig framför tv:n och ta farväl av veterandetektiven.

Under sina 32 år bytte Matula arbetsgivare fyra gånger. Först var det Dr. Renz som jobbade med Matula. Renz efterträddes av Dr. Franck som i sin tur efterträddes av Dr. Voss. Sedan år 2000 är det Dr. Markus Lessing som jobbat tillsammans med Matula.

Enligt det tyska rundradiobolaget ZDF var serien moder till alla Odd couple-serier. Kombinationen deckare och jurist var besynnerlig till en början. Dessutom utspelades händelserna i Frankfurt och skiljde sig därmed från andra polisserier som i huvudsak utspelades i München. Matula körde dessutom en italiensk Alfa Romeo, inte en BMW.

Ein fall für zwei är också en långtida favorit bland finländarna och har regelbundet kring 400 000 tittare. I Finland har serien sänts sedan 1983. TV2 har köpt sändningsrättigheter till serien och kommer att köpa rättigheterna till de avsnitt som fortfarande saknas. När det sista avsnittet sänds i Finland är oklart.

Claus Theo Gärtner går alltså i pension. Tyska medier skriver att han nu kommer att resa omkring i sin husbil. Hur det går för hans rollfigur Matula klarnar på fredag i avsnittet Letzte worte.

Läs också