Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkan synar ekonomin på grund av sparkrav

Åsa A Westerlund
Nu ska medlemmarna säga vilken verksamhet som är viktig i kyrkan, säger Åsa A Westerlund, medlem i ekonomiutskottet. Åsa A Westerlund Bild: Yle/Anna Savonius ansvarig hvc-läkare i karis

Den evangelisk-lutherska kyrkan ser ständigt över sin verksamhet, sina byggnader och sin personal på grund av det allt kärvare ekonomiska läget. Över 300 000 av kyrkans medlemmar har skrivit ut sig ur kyrkan efter att nättjänsten eroakirkosta.fi grundades.

Hur den lägre samfundsskatten kommer att drabba kyrkan är ännu oklart. Det är nu viktigare än någonsin att församlingsmedlemmarna meddelar vilken verksamhet de önskar att kyrkan håller igång, säger Karisläkaren Åsa A Westerlund, medlem i bland annat kyrkomötets ekonomiutskott.

- Mera samarbete kring förvaltning och administration behövs, församlingarna måste dela på sin personal för att använda den mångsidigt. Skapa större enheter där det är möjligt. Det viktiga är att bevara verksamheten för församlingsmedlemmarna så långt det är möjligt, det här är våra viktigaste riktlinjer för de närmaste åren, säger Westerlund.

Frivilligarbetet blir allt viktigare

I Sund-Vårdö församling på norra Åland har man aktiverat ett tiotal kyrkvärdar i församlingens verksamhet.

Man som ber
Man som ber Bild: Yle/Arja Lento Händer,be

- Uppgiften är frivillig och den för medlemmarna närmare församlingen, säger kyrkoherde Juanita Fagerholm-Urch. Hon betonar att om personalen skärs ner till ett minimi så blir arbetet i en liten församling väldigt tungt och arbetsglädjen försvinner. Därför blir frivilligarbetet allt viktigare, säger hon.

Prästen Juanita Fagerholm-Urch
Juanita Fagerholm-Urch verkar som präst på Åland. Prästen Juanita Fagerholm-Urch åländsk präst

I Sund-Vårdö församling har insamlingen Gemensamt Ansvar varit en storsuccé. Pengarna är inte alltid det viktiga, utan drivmotorn ska vara kärlek till det som kyrkan står för, framhåller Fagerholm-Urch.


Stänga stora kyrkor under vintern

Ett annat sätt att spara i de dyra uppvärmningskostnaderna vintertid är att stänga kyrkan under den kallaste tiden på året. Det har vi gjort här i både Sund och Vårdö kyrka, berättar Fagerholm-Urch och sparat in en betydande summa pengar. Sund kyrka är enorm och det kostar skjortan att värma upp den.

- I stället firar vi cafégudstjänst i församlingshemmet, det blir intimt och folk pratar mer med varann, berättar hon. Vi dricker kaffe eller té, samtalar med dem som är på plats och när det känns bra ber vi en bön eller sjunger en psalm. Tröskeln att prata är låg och stämningen är familjär. Allt det onödiga har skalats bort.

- Vi kan ha en som gått i skriftskola för 65 år sedan runt bordet - och en som just nu gör det - och de här möts runt samma bord. Det här är värdefullt, tycker Fagerholm-Urch. Vid cafégudstjänsterna predikar ingen - utan vi samtalar, säger hon.

Läs också:

Mera om kyrkans ekonomi
Mera om samfundsskatten.
Kyrkans senaste medlemsstatistik