Hoppa till huvudinnehåll

Sibbo vill utreda Storöstnyland

Mossig varg på vapensköld.
Mossig varg på vapensköld. Bild: YLE / Hanna Othman Sibbo,sibbo vargen

Kommundirektörerna inom Kuuma-området föreslår att en kommunsammanslagning och ett social- och hälsovårdsområde för kommunerna inom samarbetet utreds. Området består av Sibbo, Hyvinge, Träskända, Kervo, Tusby, Nurmijärvi, Mäntsälä och Borgnäs.

Sibbos kommundirektör Mikael Grannas anser att det också är ändamålsenligt att ett östnyländskt alternativ utreds. Ett sådant alternativ skulle innefatta Sibbo, Borgå, Lovisa, Lappträsk, Mörskom och Pukkila. En förutsättning för det alternativet är att de berörda kommunerna tar ställning till ärendet redan under våren. Det här eftersom metropolkommunerna ska välja utredningspartners redan i maj.

Sibbo vill dock inte utreda en sammanslagning med Helsingfors. I ett pressmeddelande från kommunen sägs att det alternativet avsevärt skulle försämra servicenivån i Sibbo.

Läs också:
Borgå stöder en kommun i Östnyland

Läs också