Hoppa till huvudinnehåll

Styrelseordföranden för Cyperns största bank avgår

Laiki Banks kontor i Nicosia
Laiki Banks kontor i Nicosia Bild: EPA / Katia Christodoulou laiki bank

Styrelseordföranden för Cyperns största bank, Bank of Cyprus, har lämnat in sin avskedsansökan.

Enligt cypriotiska medier avgår Andreas Artemis i protest mot villkoren för räddningspaketet från EU, ECB och Internationella valutafonden.

Artemis lär vara upprörd över att Bank of Cyprus tvingas ta över den näststörsta banken Laiki Banks skulder i och med att Laiki Bank avvecklas. Han ogillar också att centralbanken har utnämnt en administratör för omstruktureringen av Bank of Cyprus och beslutat att sälja bankens grekiska filialer utan att informera bankens ledning.

Cypern får sitt räddningspaket på 10 miljarder euro, förutsatt att Laiki bank avvecklas och Bank of Cyprus omstruktureras. Omstruktureringen ska bland annat finansieras genom att plocka upp till 40 procent av pengarna från insättningar på över 100 000 euro i de två bankerna.