Hoppa till huvudinnehåll

Estland firar frihetsrekord

Tallinn 2007
Tallinn, arkivbild från mars 2007. Tallinn 2007 Bild: Yle/ Derrick Frilund tallinn

Ett frimärke, ett emblem, minnesstunder runt om i landet och ett eget namn, Dagen för förevigandet av friheten. Det råder ingen tvekan om att det är en viktig dag i Estland. I dag har Estland varit fritt lika länge som under den så kallade första republikens tid från 1918 till 1940.

President Toomas Hendrik Ilves kallade i ett TV-sänt tal i går kväll det här för dagen då rädslan ger vika och hoppets dag.

- Vi får inte glömma hur det var i Estland för 22 år sedan, sade han.

Att det i dag är en dag som har stor symbolisk betydelse är tydligt om man följer i synnerhet den estniska lokalpressen.

- Det är ett under att vi blev fria från Sovjetunionen och fortfarande är det, skriver Heidi Ivask i lokaltidningen Keila Leht.

Ivask deporterades till Sibirien som barn och anser att friheten är dyrbarare än vilken förmögenhet som helst.

Dagens ungdom

Debatten i Estland visar att den yngre generationen tar friheten för given, eller åtminstone är det det många av de äldre upplever.

- Dagens ungdom frågar sig aldrig om dagens Estland är det Estland vi drömde om under åren av förtryck, säger kommunalpolitikern Aili Küttim.

Det är få ungdomar som håller med om att de inte förstår och uppskattar Estlands frihet. Det är ändå troligt att ungdomarna lyser med sin frånvaro på de olika minnesceremonier som ordnas i dag. Ungdomarna har andra sätt att fira.

Generationsklyftan har vuxit under de senaste tio åren, men en tydligare förändring har skett i diskussionen om Estlands första självständighetsperiod. Perioden har tappat sitt gyllene skimmer och kritiseras ofta öppet.

Eesti Päevaleht, till exempel, har den här veckan i detalj beskrivit hur Konstantin Päts genom en kupp grep rollen som statsöverhuvud år 1934. Han skrev om konstitutionen och införde ett undantagstillstånd som hävdes först år 1991.

President Ilves sade i sitt TV-tal att det redan under antiken talades om en svunnen gyllene tid, då gräset var grönare, männen manligare, kvinnorna kvinnligare och barnen klokare. Men det Estland har uppnått under de senaste åren när det gäller ekonomi, rättsstaten, landets säkerhet och utrikespolitiken är betydligt mer än landet har lyckats med förr.

Estland blev självständigt den 24 februari 1918 och landet återfick sin självständighet den 20 augusti 1991.

Av Gustaf Antell i Tallinn

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes