Hoppa till huvudinnehåll

Ursäkta Jesus, är det här er åsna?

Bild: Foto: Eva Frantz morgonöppet

På långfredagen visas igen Via Crucis på fyra olika platser i Helsingfors. Skådespelet, som bygger på en medeltida påskvandrings-traditon, handlar om Jesu sista timmar och huvudrollen spelas i år av skådespelaren Martin Bahne.

- Regissören Mikko Lammi är min badmintonkompis, berättar Bahne i Morgonöppet. Antagligen hade han observerat hur jag rör mig och mitt habitus och hur jag tampas med vinst och förlust. Tror det var därför han bad mig spela Jesus.

Via Crucis spelas i Kaisaniemiparken, på Ständerhusets trappa och framför Domkyrkan. Ensemblen har huvudsakligen övat inomhus men den här veckan har de hunnit repetera en del på de riktiga platserna och råkat ut för en del oväntade incidenter.

- Förra lördagen hade vi en slags marknadsföringstillställning på Centralgatan. Vi hade våra rolldräkter på oss och de produktionsansvariga hade till och med fixat en livs levande åsna. Plötsligt kom två poliser fram till mig och frågade bestämt "Är den här åsnan er"?

Varför det då?

- Åsnan blev så ivrig när den såg sin spegelbild i Stockmanns fönster och började flörta och föra konstiga ljud.

På skärtorsdag blir det generalrepetition för Via Crucis kl 19 och själva föreställningen spelas på långfredagskvällen med start klockan 21 i Kaisaniemiparken. Förra året följde 15 000 åskådare med vandringen.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen