Hoppa till huvudinnehåll

Bettinas gäster 1 april

Vill du veta mera om nästa veckas gäster i Bettina?
Här är Aira Samulin, Minna Tervamäki och Kai Latvalehto i ett nötskal!

Minna Tervamäki
Ålder: född 1968,
Yrke: dansare, dansare och koreograf
Familj: man och en styvson
Aktuellt: Med dansperformansen Yksiö

Minna har nyligen, bara 44 år gammal, gått i pension från Nationalbaletten. Efter det har hon engagerat sig i egna dansprojekt. Hennes senaste projekt, Yksiö, har premiär på Aleksandersteatern i Helsingfors den 18.4. Yksiö är den senare delen i ett dansprojekt som hon gör tillsammans med Kare Länsivuori. Också Länsivuori är en dansare från Nationalbaletten. Första delen av deras dansprojekt hette Koti.
Minna började studera balett redan som sju år gammal. År 1981 inledde hon balettstudier vid balettskolan vid Nationaloperan. Efter fortsatta studier utomlands, fick hon år 1986 anställning vid Nationalbaletten. År 2009 blev hon utnämnd som prima ballerina vid Nationalbaletten.

Kai Latvalehto
Ålder: född 1967 i Iijoki
Yrke: musiker, lärare och forskare
Familj: fru och son
Aktuellt: med dokumentärfilmen Laulu koti-ikävästä.

Kai är känd som gitarrist i bandet Aknestik. Bandet har sedan 2008 varit på en odefinierad lång paus. Kai är också utbildad lärare och forskar som bäst i andra generationens sverigefinnar. Som barn bodde Kai i elva år i Göteborg. Kai flyttade med familjen till norra Finland då han var 13 år gammal. En känsla av rotlöshet och utanförhet fick honom att tillsammans med dokumentäristen Mika Ronkainen ge sig för projektet om andra generationens Finländare i Sverige. Kai gör själv huvudkaraktären i dokumentären som handlar om bilresan som han och hans pappa gör genom Sverige till Göteborg till hans barndomsmiljöer. Filmen har premiär den 5.4.

Aira Samulin
Ålder: född 1927 i Salmis (ryska Karelen)
Yrke: danslärare och företagare
Familj: två barn
Aktuellt: Hon har skaffat en lägenhet på Boulevarden i Helsingfors centrum för att ordna publika tillställningar. Aira har som avsikt att föreläsa och uppmuntra människor till att röra på sig.

Aira var en pionjär inom modebranschen i Finland. Aira började experimentera med att öva in koreografier och danser med modellerna på catwalken. Aira jobbar mycket med åldringar och åldringsvård. Hon är en aktiv besökare på åldringshem där hon själv som gott exempel sporrar åldringar till att röra på sig. Också mentalvårdsärenden är Aira nära hjärtat. Hennes dotter lider av svår schizofreni vilket Aira talar öppet om.