Hoppa till huvudinnehåll

Med m/s Norrö från Kotka till Antwerpen

När stormen viner är skärgårdsmusiken fjärran. Carl Mesterton tar oss med på lastfartyget m/s Norrö från Kotka till Antwerpen och vi får uppleva finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

Carl Mesterton reser med lastfartyget m/s Norrö från Kotka över Östersjön och längs Kielkanalen till Rotterdam och Antwerpen.

Carl Mesterton på m/s Norrö, 1961
Carl Mesterton på m/s Norrö, 1961 Carl Mesterton på m/s Norrö, 1961 Carl Mesterton,1960,fraktfartyg,m/s norrö

M/s Norrö är hemma i Mariehamn, byggd i Finland. Det är ett 75 meter långt shelterdäckat lastfartyg med överbyggnader. Lastkapaciteten är 1000 ton.

Med på resan till Antwerpen är Lars Eriksson, andre styrman, första styrman Bruno Andersson och kapten Eliel Wahlsten, maskinchef Hugo Carlsson och hela den övriga besättningen får berätta om sitt liv till sjöss.

Avresan från Kotka är uppskjuten, lastningsarbetet är fördröjt av regn. Det är kinkigt med papper. Pappersrullarna väger upp till 3000 kg. Men då har Carl Mesterton tid att följa med lastandet, ur ett spännande fågelperspektiv såsom kranföraren ser det.

Ombord lastar man också saltade hudar till Rotterdam och buntat telåds-fanér som skall till Java från Antwerpen.

Lotsen för ut det stora fartyget och kaptenen tar över och mäter ut distansen. Följande morgon har de redan lämnat den finländska kusten och stävar mot de gotländska öarna i nästan 13,5 knop. Dieselmotorerna jobbar bra under maskinchefens vakande öga.

Om vädret är bra används en autopilot och däckspersonalen kan utnyttjas på annat sätt, t.ex. för att måla om däcket

Män jobbar på m/s Norrö, 1960
Män jobbar på m/s Norrö, 1961 Män jobbar på m/s Norrö, 1960 Carl Mesterton,fraktfartyg

Genom Kielkanalen färdas man sakta. Lotsen hjälper kaptenen att ta in i slussen vid Brunsbüttelkog, Kungshafen på Elbe. Lotsfartygen Elbe 1 och Elbe 2 hjälper de stora fartygen. Trafiken är livlig mot Nordsjön.

Så kommer m/s Norrö till Rotterdam. Besättningen har bara sett regndränkta kranar. Den holländska kusten försvinner om man sätter kurs mot Antwerpen.

m/s Norrö på en kanal, 1961
m/s Norrö i en kanal, 1961 m/s Norrö på en kanal, 1961 Antwerpen,fraktfartyg

Den finska sjömanspastorn Kalevi Lappalainen kommer för att hälsa på besättningen och bjuder in till bastu, bordstennis och biljard. Med pastor Lappalainen reser de runt i Antwerpen, lämpligt på Belgiens självständighetsdag.

Men arbetet fortsätter i hamnen följande morgon.

Och när man lämnat hamnen får kapten Wahlsten berätta hur det att vara sjöman, hur det är att bo, jobba. Mat skall det vara, mycket mat och god mat.

Olle Sommarström är yngsta man ombord, en sjömanskalle. Han ska bli stuert, har han tänkt sig.

Carl Mesterton får t.om. skjuta prick med första styrman och maskinchefen. Nu stävar man på Norra Östersjön mot Åbo.

När dimman överraskar hjälper radarn med trafiken, men man bör också hålla utkik och tuta i mistluren.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.