Hoppa till huvudinnehåll

Påskrusning vid Helsingfors-Vanda flygplats

Tusentals köar på flygfältet
1 300 passagerare ska iväg i timmen under förmiddagarna. Tusentals köar på flygfältet Bild: Yle/Anna Savonius helsingfors-vanda flygfält

Det gäller att utrusta sig med tålamod för den som ska resa med flyg i dag och på långfredagen från Helsingfors-Vanda flygplats. Se video nedan.

Köerna på förmiddagarna kan vara flera hundra meter långa och det stockar sig också vid check-inautomaterna. Omkring 1 300 passagerare i timmen beger sig iväg både till Lappland och södern under helgen, uppskattar Finnair.

Alex och Johan Idman ska till Holland för att spela fotboll.
Det här blir ju bara värre, säger Idmans då de ser hur köerna bara växer. Alex och Johan Idman ska till Holland för att spela fotboll. Bild: Yle/Anna Savonius alex och johan idman på helsingfors-vanda

- Jag checkade in i går kväll och köerna var långa redan då, säger Leena Sund, på väg till Hamburg i påsk. Nu tycks jag tvingas köa igen, beklagar hon. Det borde gå att ordna smidigare det här, läget är ju likadant vid varje stor helg.

Turchef Anne Alm vid Finnair
Det gäller att ha tålamod i helgen, uppmanar Anne Alm vid Finnair. Turchef Anne Alm vid Finnair Bild: Yle/Anna Savonius turchef anne alm

Fotboll i Holland
Alex Idman är på väg till Holland för att spela fotboll med sin pappa Johan. De står vid check-inautomaten och tycker att köerna är rekordlånga.

- Vi har inte fått något sms om möjligheten att lämna in bagaget i förväg, säger Johan Idman. Får se hur vi hinner till flyget, det här blir ju bara värre, kommenterar han.

Turchef Anne Alm vid Finnair säger att passagerarna får ett sms i förväg bara om de uppgett sitt mobilnummer till flygbolaget.

- Det vill inte alla göra och därför når inte vårt besked fram, beklagar hon och uppmanar passagerarna att checka in dagen innan vid stora helger. Hundratals passagerare har ändå valt att checka in i förväg, säger Alm.

Finnair har satt in extra flyg till både Lappland och södern under helgen. Flygtrafiken är livlig ännu på långfredag och hela passagerarvolymen är stor, säger Alm. Det gäller att reservera god tid för avfärd och utrusta sig med tålamod, uppger flygbolaget.

På Finavias hemsida finns information om alla avgångar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes