Hoppa till huvudinnehåll

Rauhamäki: "Södra Sibbo kunde höra till Helsingfors"

Tatu Rauhamäki leder Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Helsingfors.
Stadsstyrelsens ordförande Tatu Rauhamäki (Saml) säger att det naturliga är att södra Sibbo hör till Helsingfors. Tatu Rauhamäki leder Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Helsingfors. Bild: YLE/Christoffer Gröhn tatu

Helsingforspolitikern Tatu Rauhamäki (Saml) anser att södra Sibbo kunde bli en del av Helsingfors medan norra Sibbo blir en del av den föreslagna jättekommunen i mellersta Nyland.

- Det naturliga skulle vara att södra Sibbo hör till Helsingfors med tanke på den planerade östmetron och att hela metrobanan skulle finnas i samma stad, säger Rauhamäki till Yle Huvudstadsregionen. Rauhamäki är ordförande för stadsstyrelsen i Helsingfors.

Kommundirektörerna i mellersta Nyland föreslog tidigare i veckan att Sibbo går samman med Nurmijärvi, Träskända, Kervo, Tusby, Mäntsälä, Hyvinge och Borgnäs.

- För norra Sibbo är däremot Kervo och området runt omkring det naturliga, säger Rauhamäki.

"Tvångsfusioner kan vara okej"

Förutom södra Sibbo vill Rauhamäki att Helsingfors går samman med Esbo, Vanda, Kyrkslätt och Grankulla.

- Helsingfors, Esbo och Vanda ska inte konkurrera med varandra om stora företags huvudkontor. Istället borde vi konkurrera med Tallinn, Hamburg, Stockholm och St. Petersburg.

Rauhamäki ställer sig inte främmande till tvångsfusioner.

- För mig är det okej att använda tvång om det främjar utvecklingen i huvudstadsregionen. Det är den sista utvägen, men exempelvis kunde man med tvång överföra makten över markplaneringen till en metropolförvaltning. I nuläget motsätter sig vissa kommuner det här.

De övriga stora partierna i Helsingforsfullmäktige är mer försiktiga i sina uttalanden.

- De gröna är för att man åtminstone utreder en fusion av städerna i huvudstadsregionen. Men samtidigt stöder vi starkt en metropolförvaltning, säger De grönas gruppordförande Emma Kari, som inte vill ta ställning till en fusion av södra Sibbo med huvudstadsregionen.

SDP:s gruppordförande Osku Pajamäki motsätter sig tvångsfusioner.

- Jag tror inte på tvångssammanslagningar. Det centrala är en fungerande metropolförvaltning där man fattar beslut om planläggning och trafik över kommungränserna. I så fall kan vi undvika sammanslagningar helt och hållet.

Inte heller Pajamäki vill uttala sig om Sibbo.

- Jag vill inte börja dela upp självständiga kommuner, säger Pajamäki.

Läs också