Hoppa till huvudinnehåll

Rauhamäki: "Södra Sibbo kunde höra till Helsingfors"

Tatu Rauhamäki leder Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Helsingfors.
Stadsstyrelsens ordförande Tatu Rauhamäki (Saml) säger att det naturliga är att södra Sibbo hör till Helsingfors. Tatu Rauhamäki leder Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Helsingfors. Bild: YLE/Christoffer Gröhn tatu

Helsingforspolitikern Tatu Rauhamäki (Saml) anser att södra Sibbo kunde bli en del av Helsingfors medan norra Sibbo blir en del av den föreslagna jättekommunen i mellersta Nyland.

- Det naturliga skulle vara att södra Sibbo hör till Helsingfors med tanke på den planerade östmetron och att hela metrobanan skulle finnas i samma stad, säger Rauhamäki till Yle Huvudstadsregionen. Rauhamäki är ordförande för stadsstyrelsen i Helsingfors.

Kommundirektörerna i mellersta Nyland föreslog tidigare i veckan att Sibbo går samman med Nurmijärvi, Träskända, Kervo, Tusby, Mäntsälä, Hyvinge och Borgnäs.

- För norra Sibbo är däremot Kervo och området runt omkring det naturliga, säger Rauhamäki.

"Tvångsfusioner kan vara okej"

Förutom södra Sibbo vill Rauhamäki att Helsingfors går samman med Esbo, Vanda, Kyrkslätt och Grankulla.

- Helsingfors, Esbo och Vanda ska inte konkurrera med varandra om stora företags huvudkontor. Istället borde vi konkurrera med Tallinn, Hamburg, Stockholm och St. Petersburg.

Rauhamäki ställer sig inte främmande till tvångsfusioner.

- För mig är det okej att använda tvång om det främjar utvecklingen i huvudstadsregionen. Det är den sista utvägen, men exempelvis kunde man med tvång överföra makten över markplaneringen till en metropolförvaltning. I nuläget motsätter sig vissa kommuner det här.

De övriga stora partierna i Helsingforsfullmäktige är mer försiktiga i sina uttalanden.

- De gröna är för att man åtminstone utreder en fusion av städerna i huvudstadsregionen. Men samtidigt stöder vi starkt en metropolförvaltning, säger De grönas gruppordförande Emma Kari, som inte vill ta ställning till en fusion av södra Sibbo med huvudstadsregionen.

SDP:s gruppordförande Osku Pajamäki motsätter sig tvångsfusioner.

- Jag tror inte på tvångssammanslagningar. Det centrala är en fungerande metropolförvaltning där man fattar beslut om planläggning och trafik över kommungränserna. I så fall kan vi undvika sammanslagningar helt och hållet.

Inte heller Pajamäki vill uttala sig om Sibbo.

- Jag vill inte börja dela upp självständiga kommuner, säger Pajamäki.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen

 • MGP-finalen 5.10 närmar sig: Redan nu kan du lyssna på låtarna!

  Årets MGP -skiva är ute nu.

  Det är två veckor kvar till den direktsända sångtävlingen. Nu släpps de tio låtarna som årets MGP-artister skrivit själva. Ladda upp inför final tillsammans med artisterna och deras låtar. Vill du se showen på plats i TV-studion så finns biljetterna ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: No Wifi

  Lyssna på Melvin Nordmans och Oliver Svarvars MGP-låt!

  Rapduon No Wifi, som består av Melvin Nordman och Oliver Svarvar, är finalister i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på deras låt "Online". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Ollie

  Lyssna på Oliver "Ollie" Takanens MGP-låt!

  Oliver Takanen är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Ollies MGP-låt "The World We Live In". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Siri

  Lyssna på Siri Norrgårds MGP-låt!

  Siri Norrgård är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Siris MGP-låt "För mig". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Walter

  Lyssna på MGP-låten "Se alltid framåt" av Walter Wilkman.

  Walter Wilkman är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Walters MGP-låt "Se alltid framåt". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Wilma

  Lyssna på Wilma Nylunds MGP-låt "Mardrömmar".

  Wilma Nylund är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Wilmas MGP-låt "Mardrömmar". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • Muslimsk man fick inte anställning efter att han begärde bönepauser på jobbet – chef och personalansvarig döms

  Helsingfors tingsrätt gav sin dom i fallet på torsdagen.

  Det var fel att neka en muslimsk man anställning efter att han begärt om bönepauser under arbetsdagen. Helsingfors tingsrätt dömer därför en chef och en personalansvarig vid Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå till böter. Chefen döms för diskriminering i arbetslivet och brott mot tjänsteplikt medan personalansvariga döms för medhjälp till diskriminering i arbetslivet.